+ Irodalom

Ezeket a könyveket olvashatjuk ősztől az Európa Kiadótól

európa

Szeptemberben visszatér a szürke kis agysejtjeiről híres belga nyomozó, Hercule Poirot is!

Kegyetlen történelem, tragikus sorsok, háborúk és diktatúrák tépázta XX. század – ez az egyik legfontosabb témája az Európa Könyvkiadó idei második félévre tervezett kínálatának. Folytatódik a Nobel-díjas klasszikusok életműveinek kiadása, új regénnyel gyarapodik a provokatív műveket, sötét sorsokat bemutató sorozat, a Transz is. Agatha Christie olvasói egy vadonatúj Poirot-esetet izgulhatnak végig, Stephen King rajongói pedig a Mr. Mercedes című regényt vehetik a kezükbe 2014 őszén.

Szeptemberben visszatér a szürke kis agysejtjeiről híres belga nyomozó, Hercule Poirot! Agatha Christie unokája kérte fel a pszichológiai thrillerek mesterét, Sophie Hannah-t, hogy írja meg a detektív eddig ismeretlen esetét. Poirot-t egy rémült fiatal nő keresi fel, aki biztos benne, hogy meg akarják ölni. Később egy divatos londoni szálloda három vendégét megölik, és egy-egy mandzsettagombot helyeznek a szájukba. Az összefüggésekre A monogramos gyilkosságok című krimiben derül fény.

A Madárdal, Sebastian Faulks klasszikusnak számító könyve az első világháborúról írt legnagyszerűbb regény. Főhőse egy angol fiatalember, aki 1910-ben Pikárdiába utazik, hogy kitanulja a textilkereskedelem mesterségét. Beleszeret szállásadója fiatal feleségébe, és ez a szerelem visszavonhatatlanul megváltoztatja életét. Hosszú évekkel később, az első világháborúban harcoló katonaként veti a sors Pikárdiába. Végigküzdi magát a legborzasztóbb harctereken, bujkál patkányoktól nyüzsgő lövészárkokban, de minden szörnyűség dacára képes reményt és értelmet találni az őt körülvevő, tönkredúlt világban.

1971-ben, a dénesfai Cziráky-kastélyon végzett tatarozási munkálatok során egy befalazott rekeszből került elő Andrássy Ilona naplója. A művelt, politika és művészet iránt érdeklődő Ilona férje bevonulása után jelentkezett a vöröskeresztbe ápolónak. Naplójában a hadikórházban szerzett tapasztalatairól, a magyarok kezdeti háborús lelkesedését követő, egyre súlyosabb csalódásról és férje iránti örök szerelméről ír.

A sztálinizmus olyan zsarnokság volt, amely gyengeségéből és kudarca miatti frusztrációból háborút indított saját népe ellen – állítja Jörg Baberowski a Sztálin önkényuralmáról írt kötetében. A Felperzselt föld óriási forrásanyagra támaszkodva, a Szovjetunió mindennapjaiból vett példák sokaságával mutatja be a Sztálin nevéhez fűződő korszak történetét.

Az 1940-es évekre a Szovjetunióban a kommunista hatalom megsemmisítette a régi nemesi osztályt. Ennek a félelmetes pusztításnak a történetét írta meg két fontos arisztokrata család tragikus sorsán keresztül Az orosz arisztokrácia végnapjai című könyvében Douglas Smith amerikai történész.

„Aki megment egy embert, az megmenti az egész emberiséget, mondták a régiek. Aki megszeret egy asszonyt, az megszereti az egész asszonyiságot, mondom én” – írja a Sánta kutya című könyvéről Vámos Miklós. A regény időutazás egy asszonyi sorsban és a huszadik század magyar történelmében.

Szécsi Noémi regényének hőse, Sanyi, a naiv és jólelkű vegetáriánus hentes esendően csetlik-botlik a fergeteges szatírával ábrázolt történelmi nagyságok árnyékában. A Kommunista Monte Cristo a magyar kommunizmus jó adag iróniával megírt „fejlődésregénye”, amelyért szerzője megkapta az Európai Unió Irodalmi Díját.

Októberre várható A bogyósgyümölcskertész fia, amelyen – a szerző, Háy János szerint – úgy „lehet nevetni, még az ember könnye is kicsordul tőle. Vagy azért, mert sírni kell.” Folytatódik Konrád György életműsorozata az Agenda trilógia első kötetével, a Kerti mulatsággal, amely a betiltottság hosszú évei után legálisan csak 1989-ben jelenhetett meg.

David Cronenberg első regényében végletekig hajszolt érzékek és szélsőséges szituációk srófolják egyre magasabbra a feszültséget. A Konzum című regénnyel folytatódik a kiadó tavaly indított, határsértő, provokatív műveket bemutató sorozata, a Transz.

Először jelenik meg a Saramago-életműsorozatban a Nobel-díjas író egyik fő műve, a Ricardo Reis halálának éve. Az elbeszélések gyűjteményével zárul egy másik klasszikus, Vladimir Nabokov életműsorozata, amely tartalmazza az író 68 kisprózáját, fantasztikus, mágikus, melankolikus történeteket, leleményes intellektuális játékokat.

Egy megszállott, gyilkos elme működésébe nyújt bepillantást Stephen King a Mr. Mercedes című regényében. Egy pangó közép-nyugati kisvárosban hajnalban munkanélküliek százai állnak sorban az állásközvetítő előtt. Egyszer csak egy magányos sofőr a tömegbe hajt egy lopott Mercedesszel. A gonosz és a jó küzdelmét az újabb ördögi merényletre készülő Brady Hartfield és a nyugdíjas zsaru, Bill Hodges vívja meg King legújabb könyvében.

Charlie Manx fekete Rolls-Royce-ával rabol egy kisgyerekeket, hogy elvigye őket egy olyan világba, ahol nincs boldogtalanság. A két világ között csak Manx, a szörnyű vénember tud átjárni, ám ugyanilyen képességei vannak egy kislánynak, aki szembeszáll a halálos ellenséggel. Joe Hill NOS4A2 című regénye novemberben jelenik meg.

Dmitry Glukhovsky, a Metró-regények világhírű szerzője félelmetes fantáziavilágot teremt új sci-fijében. A Futu.re egy olyan jövőben játszódik, ahol felfedezték a halhatatlanság szérumát. Amerikában csak a leggazdagabbak juthatnak hozzá, Oroszországban csak a politikai elit, Európában viszont alanyi jogon jár mindenkinek.

A mítoszteremtő J. R. R. Tolkien nyelvészként kezdte pályafutását, és ebből nőtt ki érdeklődése az óangol irodalmi emlékek iránt. Nemcsak prózai fordítást készített a leghíresebb óangol eposzból, a Beowulfból, hanem igazi mese formájában meg is írta, sőt énekmondóként meg is verselte. A bőséges magyarázó anyaggal kiegészített Beowulf először jelenik meg magyarul.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top