+ Színház

Elhunyt Miss Doris

miss doris

Miss Doris, azaz Dorothea Haug a Moulin Rouge állandó társulatának táncosnőivel 1961-ben először vitte színpadra a pajzán táncot, a kánkánt.

Meghalt „Miss Doris”, a párizsi Moulin Rouge mulató híres kánkántársulatának német származású alapítója.

Az intézmény szerdai közleménye szerint a stuttgarti születésű Dorothea Haug 87 évesen, a Párizstól délkeletre fekvő Eure-et-Loir megyében halt meg vasárnap.

A Miss Doris művésznéven ismertté vált balettmester-koreográfus német operaházak színpadán, klasszikus táncosnőként kezdte pályafutását, 1952-ben érkezett Párizsba, és több mulatónak is a sztárja lett.

A világhírű kabaréhoz, a Moulin Rouge-hoz 1957-ben került, tíz nagy ottani táncos produkció fűződik a nevéhez. Kezdetben maga is táncosnő volt, később azonban balettmesterként és koreográfusként megalapította és vezette a Doriss Girls elnevezésű tánckart, az 1889 óta fennálló mulató fő attrakcióját.

Dorothea Haug az állandó társulat táncosnőivel 1961-ben vitte színpadra a pajzán táncot, a kánkánt, amely nagy mértékben növelte a mulató újkeletű hírnevét.

Doris a Moulin Rouge-ban töltött négy évtized után, nyugdíjasként is segített betanulni új koreográfiákat. Ma is műsoron van legutóbbi produkciója, a Féerie, s egy újabb revün dolgozott halála előtt.

A párizsi éjszakákat szimbolizáló Doris-lányokkal bejárta a világot, szerepelt Londonban, Bécsben vagy Tokióban. Produkcióiban olyan hírességek léptek fel, mint Joséphine Baker, Maurice Chevalier vagy Charles Aznavour.

Néhány éve egy interjúban, amelyet a dpa-nak adott, azt mondta, hogy „könnyű magas, karcsú és csinos lányokat találni, de a legtöbben nem tudnak táncolni”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top