+ Film

Szász Attila filmje a montreali filmfesztiválon

A berni követ is szerepel a montreali filmfesztivál elsőfilmes versenyprogramjában. A filmet Szász Attila rendező jelenlétében három alkalommal vetítik.

Szász Attila A berni követ című filmjét is beválogatták a Montreal World Film Festival elsőfilmes versenyprogramjába, ahol a Golden Zenith-díjért indulhat.

A filmet Szász Attila rendező jelenlétében, három alkalommal vetíti a Montreal World Film Festival augusztus 29-én és 30-án. A montreali mustra – amelyet augusztus 21. és szeptember 1. között rendeznek – a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége által A-kategóriásnak minősített filmfesztivál.

Az alkotás megtörtént eseményt, a svájci túszdrámát dolgozza fel: 1958. augusztus 16-án két magyar emigráns betört a berni magyar nagykövetségre, és túszul ejtette a nagykövetet. Az épületet körbevette a svájci rendőrség, a berni magyar emigránsok spontán tüntetésbe kezdtek az utcán, a követség falai között pedig túszdráma bontakozott ki.

A nagykövetet Kulka János, a két túszejtőt Szabó Kimmel Tamás és Kádas József alakítja. A további szerepekben mások mellett Lovas Rozi, Szikszai Rémusz, Balsai Mónika, Lábodi Ádám, Szalay Marianna, Katona László, Takátsy Péter és a magyar származású svájci színész, Laszlo I. Kish látható. A film forgatókönyvét Köbli Norbert írta.

A berni követ a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra-programjának támogatásával készült.

 

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top