+ Zene

Melyik volt George Harrison legkedvesebb hangszere?

Jó megoldás lehet a gitár, vagy a popzenébe általa behozott szitár, azonban élete végén George Harrison egy harmadik hangszeren játszott a legtöbbet.

Jó megoldás lehet a gitár, vagy a popzenébe általa behozott szitár, azonban élete végén egy harmadik hangszeren játszott a legtöbbet.

Ez a hangszer az UKULELE.

Bizonyíték erre az is, hogy utolsó, posztumusz kiadott stúdiólemezén (Brainwashed, 2002) szerepel egy Beetween The Devil & The Deep Blue Sea című dal, amely egy 1932-es szerzemény feldolgozása. George Harrison itt ukulelézik és az egész dal a hangszer köré épül. A korábbi Harrison-lemezeken ilyesmi nem nagyon fordul elő, szinte mindegyik dalában a gitár dominál korábban, ha a pengetős hangszereket vesszük.

Szerepet játszott ebben az is, hogy élete végén sokat tartózkodott a Hawaiihoz tartozó Maui szigeten, ahol egy 150 hektáros birtoka volt. A legenda szerint folyamatosan vett új hangszereket, majd azokat továbbajándékozta másoknak, hogy ők is osztozzanak az ukulele szeretetében. Itt látható az a cetli, amelyet 1999-ben írt George „Keoki” Harrison (Keoki a George hawaii megfelelője) az ukuleléről, amiben azt írja, hogy mindenkinek kellene egy ilyen hangszer, hiszen lehetetlen szomorúan játszani rajta:

george harrison

George Harrison, 1999

George Harrison nem ekkor találkozott először ukulelével: gyermekkorában odavolt George Formby komikusért, aki műsorát időnként zenés részekkel dobta fel, melyeknek az ukulele volt a főszereplője. Formby miatt tanult meg a hangszeren játszani George: a komikus végül 1961-ben halt meg, nem sokkal a Beatles áttörése előtt.

Itt pedig egy videó, ahol George nem sokkal halála előtt a szobájában ukulelézik. Néhányan kétségbe vonták a videó hitelességét, mivel az akkor már súlyos beteg Harrison arcát nem lehet látni benne. Azonban ez a videó a Living In The Material World című Harrison-film DVD kiadásáról származik, illetve fia beválogatta egy apjával foglalkozó alkalmazásba is, így a videó minden kétséget kizáróan eredeti. Ezt erősíti a fütyülés is, George Harrison hangja ekkor már szinte teljesen elment betegsége miatt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top