+ Irodalom

Fröccs 2300-ért – Art Moments a Városligetben

Egy stégnyi kultúrsziget - Art Moments a Városligetben

A Szigetet megelőző hétvége mindig kritikus pontja a budapesti nyárnak. Az egy emlékműre jutó turisták száma ekkor éri el tetőfokát.

A Szigetet megelőző hétvége mindig kritikus pontja a budapesti nyárnak. Megérkezik a túrazsákos-napszemüveges külföldi invázió, és mivel mindjárt Sziget, de még nem, irány a belváros. Az egy emlékműre jutó turisták száma ekkor éri el tetőfokát, a Hősök tere és környékén magyarul  tüzet kérni szimpla naivitás.  

Az Art Moments Fesztivál programsorozat

Az augusztus 7. és 20. közt a városligeti Csónakozó Tóra felhúzott stégkomplexumon csütörtöktől négy napon át tartó Hadik Irodalmi Szalon egy jó kultúrfesztivál minden szükséges adottságával rendelkezett. Volt itt staff-os póló és fehér sátras jegypénztár, mellette – mert biztos, ami biztos – karszalagot csekkoló biztonságiak. Persze amikor az ember az este folyamán már negyedszer sétált ki-be (ami nagyjából 10 métert jelentett), a karszalag felmutatásáért utánunk siető lány buzgóságát azért túlzásnak érezhetjük.

Egy stégnyi kultúrsziget - Art Moments a Városligetben

Mindenesetre tényleg elismerés az Art Moments hétvégéjéhez, nem hogy egy estét, de négy napot kitöltött az, amit kaptunk. Az atmoszféra pedig telitalálat. Vajdahunyad vára, tó, meg persze a Műjégpálya épülete – már önmagában nem rossz háttér. Erre jöttek a fények, az elszórtan kitett, strandot idézően sárga-fehér csíkos napágyak és a földön heverő babzsákok. Teljesen elfeledtették velünk, hogy mindez az éppen turisztikailag abszolút túlzsúfolt belváros kellős közepén történik. Ami pedig az esemény célkitűzését illeti: valóban a művészetek találkozása és egymásra tett hatása állt a középpontban. A tópartról szemlélve jóval kisebbnek tűnő, ideiglenesen felhúzott „szigetrendszer” megdöbbenésünkre helyet adott hat (!) kisebb kiállítótérnek. Hazaitól nemzetköziig, képzőművészettől designig. A tereket teljesen kitöltötték, nem volt üres falfelület. Ezt napközben vették körül workshopok, színház, street art, salsa. Mindemellett még a színpad és egy MOME-hallgató által tervezett Mercedes-Benz is elfért. Plusz a közönség, persze – rejtély, hogyan.

Egy stégnyi kultúrsziget - Art Moments a Városligetben

Az Art Moments csütörtökön slampoetry esttel nyitott. Volt aktualitás, régi meg új, és jó szövegek, mint általában. Simon Marci színpadra lépést beszólással kezdte:

Talán tájékoztatni kéne a pultos hölgyet, hogy folyóboros fröccsöt nem a ház legdrágább borából készítünk. Igaz, nem ittam még 2300-ért fröccsöt.

A kezemben tartott hosszúlépésből kiindulva, egy gyors matekozás után így még azt is megállapíthattam, hogy az ő esetében alighanem házmesterről van szó.

Egy stégnyi kultúrsziget - Art Moments a Városligetben

Irodalmi programokban nem volt hiány, kicsit, mint egy summázott Margófeszt. A Slam.PONT mellett Térey-féle, koncerttel egybekötött Átkelés Budapesten, Dés-família, Rutkai Bori. Még a személy szerint általában gyanúval fogadott „zenés irodalom” is kellemes csalódásként ért ezúttal. Hasonlóan: bár a Szabó T. Anna – Dragomán esten a „Hogyan fér meg két dudás egy csárdában?” kérdésnél is felmerült, hogy vajon lehet-e ennél elcsépeltebbet kérdezni egy költő-író házaspártól, a kedvenc beszélgetés mégis itt bontakozott ki. Dragomán György elmesélte, hogy regényíró férjként igenis bosszantó, hogy

Anna lehet, még most hazafelé a buszon megírja élete fő művét. Hiszen lehet az akár egy négysoros is…

Ha már a művészetek találkozása: az Art Momentsnek mindenképpen érdeme, hogy még a sok neves meghívott mellett sem szorultak háttérbe a kiállítások – sem érdekességükben, sem színvonalukban. Igazi melting point. Azt, hogy mennyire jelenvalóként vett részt a képzőművészet a fesztivál első négy napján, jól érzékelteti, hogy A szorongás állapota című élő performansz alkotóinak egyike, Kevok az esti programok közben is dolgozott. Hol a kiállítótéren belül, hol kívül, ecsettel a kézben, a falakon dolgozva tovább festményeit. Mindenesetre hallgassunk André Ferenc slamerre és nézzük meg az Art Moments kiállításait a városligeti Csónakázónál. Ezt még egészen augusztus 20-ig meg is lehet tenni. És érdemes.

Egy stégnyi kultúrsziget - Art Moments a Városligetben

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top