+ Gondolat

A németek fele nem tudja, mikor épült a berlini fal

Általában Jurij Gagarin űrrepülése dátumát keverték össze a berlini fal építésének első napjával.

Keresés a weben

Németországban a lakosság fele nem tudja, hogy mikor kezdték építeni a berlini falat – mutatta ki egy felmérés, amely a szerdai évfordulóra készült.

Az államszocialista múlt feldolgozásával foglalkozó közalapítvány megbízásából készített, hétfőn közzétett felmérés szerint a lakosság fele nem tudja a helyes választ arra a kérdésre, hogy melyik fontos történelmi esemény történt 1961. augusztus 13-án.

A volt NDK területén élők jelentős többsége, 69 százaléka tudja, hogy azon a napon kezdték kiépíteni a keletnémet munkásőrség és néphadsereg egységei a Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszert, a nyugati tartományokban viszont sokkal kevésbé élő a fal emléke, a helyes választ adók aránya ott 45 százalék volt.

A legkevésbé tájékozottak a fiatalok, a 30 év alattiak csupán 32 százaléka válaszolt helyesen a kérdésre, a leginkább tájékozott pedig a 60 év feletti nemzedék, körükben 61 százalékos volt a helyesen válaszolók aránya.

A megkérdezettek 31 százaléka a hatvanas évek valamely másik kiemelkedő történelmi eseményre tippelt. Általában Konrad Adenauer nyugatnémet kancellár lemondása, a kubai rakétaválság kezdete vagy Jurij Gagarin űrrepülése dátumát keverték össze a berlini fal építésének első napjával, 19 százalék pedig semmit nem tudott kezdeni 1961. augusztus 13-val.

Az alapítvány ügyvezetője, Anna Kaminsky az eredményét értékelve kiemelte, az lenne a megfelelő, ha az iskolarendszerből kikerülő fiatalok mind ismernék a fal felépítésének dátumát, hiszen az a legújabb kori német történelem egyik legnagyobb súlyú eseménye.

A Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszert 1961. augusztus 13-án hajnalban kezdték építeni. Kezdetben szigorúan őrzött drótkerítés, majd idővel három méter magas betonfal osztotta ketté a várost és képletesen egész Európát. A fal felhúzását a menekülthullám miatt látták szükségesnek, a menekültek áradata azzal fenyegetett, hogy idővel elnéptelenedik az NDK. 1949-től, a két Németország megalapításától a fal felhúzásáig nagyjából 3 millióan menekültek az NDK-ból Nyugatra, a legtöbben Nyugat-Berlinen keresztül.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. feribá szerint:

    Igen ! Ennyire lyukacsos ( ami természetesnek mondható) az emberi memória. Nem is olyan rossz a %, ami a német fiatalok ismereteit vjelzi.
    ellenpélda : Nálunk ugyan ki emlékezik arra, hogy Viktor mennyit változott 1989 óta ,
    hány fregoli lenne kiszabható, de még arra sem, hogy 2010-ben, sőt !!!! 2014-ben is miket ígért !

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->