+ Film

Az ember, akinek kiborították a hamvait

graham chapman

Graham Chapman így írt magáról: Szüleim nagyon fel voltak háborodva, amikor világra jöttem, mert egy heteroszexuális fekete zsidót vártak egypár igen mulattató születési rendellenességgel, lévén hogy szükségük volt a problémákra.

Graham Chapman, a Monty Python 1989-ban elhunyt tagja nem tartozott az egyszerű esetek közé. A tabudöntögetés nagymestere például így írt magáról önéletrajzi könyvében:

Szüleim, Tim és Beryl, bocs, Tim és Betti nagyon fel voltak háborodva, amikor világra jöttem, mert egy heteroszexuális fekete zsidót vártak egypár igen mulattató születési rendellenességgel, lévén hogy szükségük volt a problémákra.

Graham Chapman az orvosi egyetem elvégzése után a BBC-ben dolgozott szerzőként, így egészen meglepő helyeken is felbukkant. Így például vendégszerepelt Cilla Black műsorában is, ahol azt a jelenetet adják elő, amit később a Végre itt az 1948-as show című saját sorozatukban is előadnak. Már ebben is szerepel Tim Brook-Taylor, aki később a ’48-as showban is társa lesz.

A Monty Python előtti időszak legfontosabb állomása a ’48-as show volt. Már ez is szinte valószínűtlenül hibátlan csapat: John Cleese és az előbb említett Tim Brook-Taylor mellett a később Hollywoodban karriert csináló Marty Feldman voltak itt Graham Chapman társai. Itt látható a műsorból a négy milliomos jelenete, amit később a Monty Pythonnal is rendszeresen előadtak, legutóbb pont a búcsúzásuk alkalmával.

https://www.youtube.com/watch?v=DAtSw3daGoo

A Repülő Cirkusz készítése során régi barátjával, John Cleese-zel is megromlott a viszonya nehéz természete miatt, amit az alkohol csak súlyosbított, a Gyalog galopp forgatása során delirium tremensbe esett. Alkoholizmusát leküzdve kiadott egy önéletrajzi könyvet Egy hazug ember önéletrajza – VI. kötet címmel. Ebben az interjújában beszél a könyvéről és az alkoholizmusáról is.

Graham Chapman temetésén John Cleese mondott beszédet, ami több mint rendhagyó, így Cleese káromkodik is, a közönség meg könnyes szemmel fetreng.

https://www.youtube.com/watch?v=8o9-E-eMUHs

A Monty Python hűen őrizte Graham emlékét, így magukkal vitték a hamvait az összeálló turnéjukra, hogy aztán egy tévéfellépésen Terry Gilliam „véletlenül” kiborítsa azt. A fiúk nem estek pánikba, rögtön kerítettek egy porszívót.

Chapman szívesen viccelődött a saját homoszexualitásával is, de előtte semmi nem volt szent. Így például képes volt elsütni a világ egyik legkegyetlenebb viccét a dachaui haláltábor kapujában.

Graham Chapmannal készült egy interjú nem sokkal halála előtt. A láncdohányos és nagy pipás Chapman gégerákban szenvedett, amely a gerincére is átterjedt. Itt már nagyon rossz bőrben van, de az optimizmusa és humora egészen csodálatra méltó; itt még a terveiről is beszél, a videó utolsó pillanataiban pedig feláll egy pillanatra – egészen megható pillanat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top