+ Film

Elhunyt Mr. Mozi

mr. mozi

Meghalt Menahem Golan izraeli filmproducer, rendező, forgatókönyvíró és hollywoodi stúdiótulajdonos, több mint 200 film finanszírozója, ezek körülbelül egynegyedének a rendezője.

Meghalt Menahem Golan izraeli filmproducer, rendező, forgatókönyvíró és hollywoodi stúdiótulajdonos, több mint 200 film finanszírozója, ezek körülbelül egynegyedének a rendezője.

A legendás producer, számos filmcsillag felfedezője, 85 évesen, pénteken hunyt el Tel-Avivban, a jaffai városrészben lévő otthonában, családja körében. A hétvégi izraeli sajtóbeszámolók szerint elveszítette az eszméletét, és a mentők már nem tudták újraéleszteni.Golan 1929. május 31-én született a Genezáreti-tó partján fekvő Tiberiasban. Miután unokatestvérével, Joram Globusszal az 1960-as években számos népszerű filmet gyártott Izraelben, Hollywood meghódítására indult, és 1979-ben együtt megvásárolták a legendás Cannon stúdiót, amely az új filmek iránti hatalmas kereslet korában évente olykor több mint negyven filmet bocsátott ki, főleg olcsó akciófilmeket sok erőszakkal és szexszel. Az 1980-as években az akciófilmek királyának tartották.Olyan sztárok köszönhették felfedezésüket az ambíciózus self-made-mannek, mint Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme vagy Sharon Stone.

Fénykorában a Cannon stúdiónak 1200 mozija volt szerte az Egyesült Államokban és Európában, a cég árbevétele olykor elérte az évi egymillió dollárt. Néhány költséges szuperprodukció (köztük a Franco Zeffirelli-féle Otello, a Roman Polanski rendezte Kalózok és Superman 4) bukása után azonban a Hollywood egyik legjelentősebb független filmstúdiójává váló Cannon súlyosan eladósodott, s az unokafivérek 1989-ben eladták a Pathé nagyforgalmazónak.

Golan az 1990-es évek közepén visszatért Izraelbe, és 2008-ig több további filmet rendezett, köztük Gianni Versace olasz divatdiktátor meggyikolásáról Franco Neróval a főszerepben.

Az unokafivérek személyesen mutatták be a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon a The Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films címmel róluk készült dokumentumfilmet, amely október 27-én kerül a mozikba.

Menahem Golan “utolsó leheletéig Mr. Mozi volt”, “színes és különleges személyére örökké úgy fognak emlékezni az izraeli kultúrában, mint a mozitörténet hősére” – mondta Limor Livnat izraeli kulturális miniszter.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top