+ Irodalom

Viola Szandra egy szál versben – Egész nap olvasnám

Viola Szandra, a magát testverselőnek nevező költő-modell egy szál versben népszerűsítette a kortárs magyar költészetet Budapesten.

Ha úgyis nyár van, és szeretjük a költészetet, akkor szinte adja magát, hogy egy szál versben sétáljunk az Andrássy úton. Legalábbis néhányan így gondolják. Viola Szandra egy szál versben – hirdeti a testverselőként ismert költő rendhagyó fellépését saját közösségi oldala. A cél a kortárs magyar irodalom népszerűsítése, a reakciók pedig természetesen változatosak.

Örülök a szép, napos augusztusi kora délutánnak, bár az előző hetek özönvízszerű esőzései miatt csak reménykedem benne, hogy a monszun legalább most békén hagyja egy kicsit Budapestet. Ugyanis annyit halottam már Viola Szandráról, a testverselőről, hogy az Oktogonra meghirdetett akcióját feltétlenül szeretném megnézni, ugyanakkor nem szívesen áznék bőrig miatta. A négyes-hatos villamosok persze éppen ma, éppen most nem járnak, a pótlóbuszok meg, úgy tűnik, sikertelenül veszik fel a harcot a csúcsforgalommal, de azért csak odaérek valahogy a kezdésre, és az eső sem ered el.

DSCF0076

A versei mellett elsősorban aktfotóiról elhíresült, a kortárs magyar irodalom eddig nagyjából érintetlen szegmensét választó, a testköltészet területére berobbanó Viola Szandra éppen az egyik gyorsétteremből sétál ki. Az esemény nem kapott igazán komoly hírverést, de néhány fotós és újságíró azért körbeveszi a művésznőt, akit felül valóban csak egy krepp-papírra írt vers takar, alul meg egy tanga, illetve saját verseskötete, amit bárki lapozgathat. Így lesz igazán testközeli az élmény. Szandrát egy-egy hölgy és úriember kíséri, akik szintén nem öltöztek túl. Vagy fogalmazzunk úgy, hogy az alkalomnak megfelelő ruházatot választottak.

DSCF0129

Szandra, a testverselő (ez a címe Facebook-oldalának) helye nehezen határozható meg a hazai kulturális életben: egyrészt költő, aki ismert irodalmi folyóiratokban is publikál, sőt 2008-ban Léleksztriptíz címmel, saját aktfotóival megjelent egy verseskötete, másrészt színikritikus. És persze megosztja a szakmát, bár eddigi recepciója alapján úgy tűnik, nem képes olyan hangos kritikát kiváltani az írótársadalomból, mint amilyet mondjuk Oravecz Nóra vagy Szepesi Nikolett. Ugyanakkor a rajongótábor sem túl izmos. De a rendhagyó performanszok arra is valók, hogy legalább néhány új barátot vagy ellenséget szerezzen magának az ismertségre vágyó művész.

DSCF0134

Ahogy arra számítani lehet, az utca embere nem tud nem odafigyelni az akcióra. Van olyan, aki rögtön elkapja a tekintetét, és véleményét magában tartva siet a dolgára, és akad, aki éppen csak lelassítja a lépteit, fél szemmel figyelve a műsort, de azért többen megállnak bámészkodni, csodálkozva vagy mosolyogva, előkapva egy telefont vagy egy fényképezőgépet, hogy megörökítsék a látottakat. Néhányan türelmesen válaszolnak az újságírók kérdéseire is, mások pedig – ha már költészetről van szó – felteszik a költői kérdést, hogy tulajdonképpen mire is jó ez az egész. Hát a költészet népszerűsítésére, ahogy ezt Szandra és társai készségesen ismételgetik.

DSCF0143

És bár a költő csak egészen halkan, a mikrofonoknak és a kameráknak olvas fel, tehát nincs például megafonba szavalás, a járókelők hazavihetik magukkal az élményt: mindenki kap egy-egy verset, amelyet a szerző aktfotóira nyomtattak. A forgalmas Oktogonnál viszonylag kevesen állnak meg, aztán az Operaház felé haladva véletlenül maga Fásy Ádám jön szembe, annak a szépségversenynek a szervezője, amelyen pár évvel ezelőtt Szandra is indult. Kisebb tömeg amúgy csak nyugdíjas külföldi turistákból verődik össze, akik nem feltétlenül tartoznak ugyan a célcsoporthoz, mégis vidáman pózolnak a tangára függesztett verseskötetet lapozgatva.

DSCF0155

Nem úgy, mint az a kissé szégyenlős fiatal kebab-árus, aki csak távolról, bár lelkesen és kitartóan szemléli az eseményeket. Két, valamivel idősebb és bátrabb férfi viszont közelebb merészkedik. A kérdésre, hogy olvasnak-e kortárs költőket, nem túl meggyőzően felelik, hogy igen, egy csomó verset olvasnak, Viola Szandra költeményeivel kapcsolatban azonban az egyikük kaján vigyorral jegyzi meg, hogy „egész nap olvasnám”. Tessék, máris bővült a rajongótábor! Hogy Szandráé vagy a magyar irodalomé, az a kaján vigyor mögött megbújva örök rejtély marad. Költői kérdés.

DSCF0147

Interjú Viola Szandrával nemsokára!

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. kakambuki szerint:

    Nana! Visszatért a DADA? Polgárpukkasztó performance-ok sorozatát ők produkálták annak idején.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top