+ Film

Melyik a világ legjobb Monty Python-jelenete?

monty python

Csütörtöktől vetítik az utolsó Monty Python-előadás felvételét. Mi végigvettük a Monty Python eddigi filmjeit, a legjobb jeleneteket próbáltuk megkeresni. Írd meg kommentben, neked melyik a kedvenced!

Néhány nap múlva a magyar mozik is vetítik az utolsó Monty Python-előadás felvételét, mi végigvettük a Monty Python eddigi öt filmjét és a legjobb jeleneteket próbáltuk megkeresni.

AND NOW FOR SOMETHING COMPLETELY DIFFERENT (1971)

Kénytelen vagyok az eredeti címet használni, ugyanis magyarul a kétségtelenül átfogó, de kevéssé csábító A legjobb jelenetek címen forgalmazták.  Ez a film a fiúk közös történetét indító Repülő Cirkusz sorozat első két évadának legjobb jeleneteiből lett összevágva, aki ezeket látta, az ebben túl sok újdonságot nem fog találni. A film címe (’És most következzen valami egészen más’) John Cleese legendás mondata, a sorozatban ennek a visszatérő bevágásnak a segítségével kapcsolták össze a különböző jeleneteket. A szkeccsek egyébként zseniálisak, de másfél óra tömény parádé ezekből még az edzettebb rajongó gyomrát is megülheti.

Legemlékezetesebb jelenet: van miből válogatni, de talán a halott papagáj-jelenet (a két szereplő Michael Palin és John Cleese, szerzője utóbbi és állandó szerzőtársa, Graham Chapman) jellemzi a legjobban a társulat korai időszakát.

GYALOG GALOPP (1975)

A társulat első játékfilmjének Artúr király a főszereplője, bár ez a történet igazából csak másodlagos a filmben és ürügyként szolgál arra, hogy minél több ökörséget tudjanak 90 percben felvonultatni. A befolyásos rajongók segítségével készült film nem készült túl sok pénzből, ezért ott spóroltak Terry Gilliamék, ahol tudtak, azonban ezt igyekeztek előnyükre fordítani. Így lett a lódobogás helyett kókuszdiók összeütögetése, lovakra ugyanis nem volt keret.

Legemlékezetesebb jelenet: a harc a végsőkig küzdő Fekete Lovaggal.

BRIAN ÉLETE (1979)

A nagyközönség felé nyitás első fejezete volt a Gyalog galopp, a küldetés azonban a Brian életével végeztetett be. Ez volt Terry Jones első önálló rendezése, később ő rendezte az Erik, a vikinget is és a Békavári uraságot is. A film főszereplője Brian, aki egy időben született Jézussal és életük hasonló vágányon halad, egészen addig, amíg Brian nem csatlakozik egy felszabadító szervezethez. Aztán végül őt is keresztre feszítik. A homoszexualitással, rasszizmussal és vallással is könnyen viccelő Monty Python-társulat eléggé kihúzta a gyufát bizonyos körökben (nem először, de most aztán nagyon), de ehhez a túlérzékenységen túl hozzájárult a film egyértelmű félreértése is.

Legemlékezetesebb jelenet: mit adtak nekünk a rómaiak?

A MONTY PYTHON AMERIKÁBAN (1982)

A Monty Python amerikai turnéjának dokumentuma. A mi szempontunkból mindenképpen hiánypótló, hiszen errefelé esélyünk sem volt elcsípni Montyékat, de így legalább láthatjuk, milyenek voltak élőben a népszerűségük csúcsán.

Legemlékezetesebb jelenet: idióták olimpiája, olyan versenyszámokkal, mint a magukat csirkének képzelők gátfutása, vagy az inkontinensek maratonja.

AZ ÉLET ÉRTELME (1983)

A társulat tagjai készítettek még közösen filmeket, de ez volt az utolsó filmprodukció, amelyben mindannyian részt vettek, így ez tekinthető a Monty Python igazi hattyúdalának (Graham Chapman, a társulat egyik fő szerzője 1989-ben halt meg, így több film már nem is lehet). Az élet értelme ismét a szkeccsekhez tér vissza, azonban a filmnek mégis van egy íve. Ez a film már túllép az öncélú komédiázáson és ha nem is akar direkt üzenetet közvetíteni, bizonyos pontokon kifejezetten kényelmetlen és nyomasztó. Engem jobban letaglózott, mint bármelyik másik filmjük, de a többség éppen ezt a filmet szereti a legkevésbé.

Legemlékezetesebb jelenet: a kövér ember kipukkanása és közvetlen utána a francia pincér magánszáma.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top