+ Képzőművészet

Egy 95 éves festőnő szexuális víziói – 18+

festőnő

A tárlat látogatói úgy jellemezték Rama képeit, hogy azok összezavarják az elmét és rémálmok megfestett vízióját juttatják az ember eszébe.

A főleg fétisképeket és pszichoszexuális fantáziájú festményeket festő Carol Ramanak – aki világ életében mániákusan kerülte a nyilvánosságot – 95 évesen, 2014-ben  nagyszabású retrospektív kiállítása nyílt a Nottingham Kortárs Múzeumban. A hátborzongató, néha már lidérces kompozíciók egy része, a festő kedvenc, festményeihez felhasznált bizarr anyagaiból épül fel. A kiállítás anyagát is a szexuális látomások jellemzik és a tárlat látogatói úgy jellemezték Rama képeit, hogy azok összezavarják az elmét és rémálmokat  juttatják az ember eszébe.

CR-Dorina-serpiente-1940

Carol Rama ugyanabban a szürke falú lakásban él már hetven éve, az olasz Torino városában. 95 évesen már csak csendben ücsörög a sötét szobában, a halált várva. Az egész életét homály fedi (nincs férje vagy gyerekei, ellenben megannyi névtelen szeretője volt élete során) és úgy tűnik meg is őrzi a titkait.

Az 1918-ban született olasz művész, autodidakta módon tanulta meg a festészet alapjait, nem részesült semmilyen szakmai képzésben.

Nem voltak mestereim, az én igazi mesterem maga a bűn.

A művészt személyes tragédiák sorozata érte: anyja mentális betegségben szenvedett, míg az apja öngyilkos lett miután korábban sikeres bicikligyára tönkrement. Saját állítása szerint az alkotás számára mindig is egy gyógyulási folyamat volt, egyfajta menekülés az őt ért folyamatos sorscsapások elől.

Appassionata_01

Háború előtti munkáira főleg a dadaizmus és Duchamp művészete voltak nagy hatással, míg az ötvenes években az Arte Povera művészeti irányzatban alkotott. A második világháborút megelőző időszakban elsősorban saját nemi szerveit festette meg, és a képekből rendezett 1945-ös kiállítást a rendőrség közszeméremsértés vádjával bezáratta. Ezeken a festményeken szexszel kapcsolatos érzelmeit fejezte ki, melyek gyakran agresszív formában jelentek meg. A képek szereplői több péniszű férfiak és olyan nők, kiknek vaginájából kígyók csusszannak ki.

Rama egy saját vizuális nyelvet fejlesztett ki, mellyel bemutatja, hogy számára mit is jelent a modern szexualitás: egyszerre mutatja a női testet megcsonkítva és kiszolgáltatva, ugyanakkor aktívnak és vonzónak. Női karaktereinek gyakran ad erős színeket, kiemelt szerepet szánva a nyelvnek és a nemi szervnek, ezzel jelezve a nő dominanciáját.

Az ötvenes években inkább absztrakt képeket készített, és még a Velencei Biennálén is vállalta a szereplést. A 60-as években felfedezte a csináld magad technikát és elkezdett különböző anyagokat beépíteni festményeibe (üvegszemeket, fogakat, körmöket), míg a 70-es években visszatért az anatómiához és a szexualitáshoz. Az ötvenedik Velencei Biennálán a mindig zárkózott Rama átvehette az Arany Oroszlán életműdíját.

Habár mindvégig Torinoban élt, Rama gyakran megfordult New Yorkban és Párizsban, és jó barátságot ápolt Man Ray-jel és Andy Warhollal.

a62d366081d48c8123431a4f7f67393a

A festő képeiből sugárzik az erotika és azokon gyakran egy szexuálisan agresszív univerzum karakterei tűnnek fel. Művészete furcsán gyönyörű és hihetetlenül fantáziadús, mely sokkolóan és zavarba ejtően eredeti, szinte áramlik belőle a nőiesség és a szorongás bizarr kombinációja.

Mindig is megvolt a maga „sötét oldala”, és szenvedélyes vonzalmat érzett bizonyos tárgyak iránt, melyeket gyakran használt fel alkotásaiban. Bolondult a gumicsövekért (mely apja bicikligyáros munkájából fakad), a játékbabák szeméért, az állati karmokért, a cipőkért, a fecskendőkért, a matematikai képletekért, az olvadozó nyelvekért és a „legfeketébb feketéért”.

Rama sokáig nem engedte kiállítani műveit, munkái 1980-ig csak szűk körben voltak ismertek.

Nem hiszem, hogy megvannak azok a kvalitásaim, melyek ahhoz kellenek, hogy művész lehessek.

Carol szexuális, sötét képei most egy vietnami művész, Danh Vo munkáival lettek közösen kiállítva Nottinghamben. Érdekes párosítás az idős festőnő botrányos festményeit a fiatal művész műveivel párosítani, aki elsősorban az amerikai kultúra, Vietnamra gyakorolt hatását vizsgálja alkotásaival.

Carol Rama túl különc volt ahhoz, hogy egy igazán sikeres, népszerű és gazdag művésszé váljon, de 95 évesen, ezzel az egész életművét bemutató kiállítással, végre méltó módon megkapta a megérdemelt elismerést.

Carol-Rama_Marta rama-cadeau-21 rama-seduzioni-7

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top