+ Képzőművészet

Macskássy Izolda szénné égett lakása – megrázó riport, fotók

macskássy

Macskássy művésznő az utcára sietett, kiabálva ürítették ki az épületet. Akkor már a padlás is égett, vagy százan állták körül a házat a Budafoki úton.

  • Macskássy
  • Macskássy
  • Macskássy
  • Macskássy
  • Macskássy
  • macskássy
  • macskássy
  • macskássy
  • Macskássy
  • Macskássy
  • Macskássy
  • Macskássy
  • Macskássy
  • macskássy
  • macskássy
  • macskássy

Macskássy Izolda művésznő arra kér, ne kapcsoljam be a diktafont, mert csak tőmondatokban tud beszélni, ezért nincs értelme. Közben fojtogatja a sírás, de még így is kedves és vendégszerető, árpával érlelt körtét iszunk, libakolbásszal.  Újratölti a kristálypohárkát, csak két centes, nem kell tőle megijedni, és itt van víz is, igyak nyugodtan. Három macska somfordál körülöttünk, az egyik szorgalmasan dörgölőzik a lábamhoz, a másik mellém fekszik a macskakosárba. Baba, a harmadik az asztalra szökken, neki szabad.

Nincs egy hete, hogy a művésznő

ötödik emeleti (tetőtéri) stúdiójában ült reggel a rajzasztalnál, amikor észrevette, hogy füst gomolyog a szobába. Keserűen viccel velem, nem rendelt ő füstgépet, nem rockzenész. Kiszaladt, a folyosón már nem lehetett látni semmit, megnedvesített egy törülközőt, és úgy sietett ki a ház elé.  Mire kiért,  a tűzoltók is ellepték a házat, és kiderült, az ő lakása lángol a negyediken. Kiabálva ürítették ki az épületet, akkor már a padlás is égett, vagy százan állták körül a házat a Budafoki úton.

macskássy

Egy élet munkája, tárgyai vesztek el a tűzben

Régóta fenyegették

Macskássy művésznőt, névtelen telefonhívásokkal. Románnak titulálták, mert egy erdélyi arisztokrata  család leszármazottja. Sokaknak meg az nem tetszett, hogy régi jó barátja Medgyessynek és szociális érzékenysége miatt felemeli a hangját, ha szükségét érzi. Pár hete a liftben és a lépcsőházban agresszív plakátok tiltakoztak a macskák szabad járkálása ellen, de az üzenet átcsapott személyeskedésbe. Januárban történt már egy szándékos tűzeset, de akkor időben észrevették.

macskássy

A századfordulós csillárt még otthonról, Erdélyből hozta magával a művésznő

Ötven év munkája, gyűjtései

vesztek el a tűzben. Harmincnál is több saját festmény, ikonkép a 17-18.század fordulójáról, századfordulós csillár. Ükanyai, dédanyai ezüstörökségét majd rostával kell kiszedni a hamuból. Csak az épületkár 30 milliós, az ingóságokról nem is beszélve. Az anyagi kárnál persze sokkal fájóbb a lelki megpróbáltatás. Egy darabig most nem tartózkodik a Budafoki úti házban. Azt mondta a telefonban, amikor időpontot kértem tőle, hogy ezt az érzést öt férfi is nehezen viselné el. Macskássy művésznő viszont erős marad, nem futamodik meg. Gyerekei, barátai segítenek neki.

macskássy

Festmények, ikonképek, és könyveinek nagy része szénné égett múlt szerdán

6 hozzászólás

6 Comments

  1. tré-fi szerint:

    ez borzasztó. részvétem. szó bennszakad….

  2. Aptyuka szerint:

    Iszonyat. Még mi lesz?
    Meddig?
    Nekem már – hála Istennek – nem sok van hátra – nagyon sajnálok mindenkit, akinek ezt a velejéig gonosz rendszert még szenvedniük kell.

  3. Ille István szerint:

    valóban pótolhatatlan a veszteség és hatalmas a lelki megrázkódtatás.
    azért jó lenne arról is bizonyosságot szerezni, hogy idegenkezűség van a dologban, vagy műszaki oka volt a tűznek, és nem szándékos gyújtogatás.
    nagyon nem mind1 !

  4. vonkonigsberg szerint:

    Az én nagyim meg porosz bárónő lánya volt, a volt Königsbergben- ma Kaliningrad. /innen a művésznevem, festőművésznő vagyok / Akkor most engem is felgyújtanak? -undoritó agresszor népség!

  5. Korrekt ha tudjuk ki tette. Arisztokrata család annak bizony illik hogy legyen tartása….de ez már a mai világban D 207 idekeverni nem illik!!!

  6. Marinescu Sorin szerint:

    Am auzit de la Aron cele intamplate si m-au intristat foarte tare! Pacat, mare pacat. Am fost oaspetele acestei familii si am fost primit cu foarte multa caldura chiar in casa a carui ruina o vad in fotografii. Loredana & Sorin suntem alaturi de Macskássy Izolda si fiul sau Aron ( prietenul si fratele meu bun)

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top