+ Fotó

Kanadában szerencsejáték-reklámhoz használták Vajdahunyad várának fotóját

vajdahunyad

A reklámban ötdollárost aggattak a várkastély egyik tornyára, azt sugallva, a nyereményen akár kastély is vásárolható. Kinéz egy szerzői jogi per.

A vajdahunyadi polgármesteri hivatal a dél-erdélyi várkastélyról készült fénykép jogtalan használata miatt jogi eljárást akar indítani egy kanadai szerencsejáték-társaság ellen – jelentette be kedden a várkastély ügyvezetője.

Dan Bera a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hogy a vajdahunyadi polgármesteri hivatal jogászai keresik a lehetőséget arra, hogy pert indítsanak a fotó jogtalan használata miatt, mivel a hivatal tulajdonában van a várban működő kastélymúzeum.

Bera kifejtette, hogy a vajdahunyadi kastély látványa is védett, hogy ne használhassanak róla készült fényképet reklámokban, ne értékesíthessenek emléktárgyakat a kastélyról készült képpel.

Az önkormányzatot felháborította, hogy a kanadai reklámban a várkastély egyik tornyára ötdolláros van aggatva. Ezzel arra akarják rávenni az embereket, hogy vásároljanak minél több játékszelvényt, és azt sugallják, hogy kastélyt is vásárolhatnak, ha nyernek.

A vajdahunyadi várkastély több nemzetközi turisztikai portál ranglistáján is előkelő helyre került az utóbbi években, és tavaly 300 ezer turista kereste fel, és ott forgatták például a Szellemlovas 2 című filmet.

Vajdahunyad vára a XIII. században épült, gótikus stílusban. Az uradalmat a kastéllyal együtt Zsigmond király adományozta katonai érdemeiért Hunyadi János atyjának, Vajknak. Hunyadi János az 1440-es években kezdte el a családi birtokközpont, Vajdahunyad kiépítését. A várban élt felesége, Szilágyi Erzsébet is. A műemlék belső tereiben történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítanak ki.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top