+ Ajánló

Az ördög rágerjedt Nagyharsány legszebb lányára – Ördögkatlan Fesztivál

Ördögkatlan

400 produkció az idei Ördögkatlan Fesztiválon, köztük kéményről kiabálás, miközben a szél egy gyönyörű nő hosszú szőke haját borzolja.

400 produkció az idei Ördögkatlan Fesztiválon, köztük kéményről kiabálás, miközben a szél egy gyönyörű nő hosszú szőke haját borzolja.

Villány és környéke mára nemcsak borairól és pincéiről híres, az Ördögkatlan megmutatja, hogyan maradhat egy fesztivál hetedjére is értékeinél és önmagánál. Dél-dunántúli programajánlónkból az is kiderül, van remény és nincs többé magány: az ördög még nem vitte el a falu szépét, és ha nem sikerül becserkésznünk Nagyharsány legjobb csaját, akkor sem fogunk unatkozni.

ördögkatlan

Több mint 400 program szerepel a hetedik Ördögkatlan Fesztivál kínálatában. Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán, Beremenden és a Vylyan teraszon az önmagát korszerűtlennek minősítő (emberi és művészeti értékekre ügyelő) összművészeti fesztivál kedden startol. 80 színházi előadás, 150 koncert, majdnem 30 kiállítás, 20 irodalmi esemény, 15 film és több mint 100 családi program közül válogathatnak a szabad levegős, szabad szellemű művészetek kedvelői.

Cseh Tamástól – Hrabalon át

A keddi nyitónapon a lengyel fenegyerekek, Kiss Tibi kedvencei, a Mitch&Mitch után a Katlan nyitogató Quimby nagykoncertjével csap lecsóba a hetedik Ördögkatlan.

Az Ördögkatlan csapatának elhivatottságából saját produkciók létrehozása is kitelik. A főszervezők, Kiss Mónika és Bérczes László a mottóvá vált gondolatot idéznek: Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete.

Ördögkatlan

Öt éve, augusztus 7-én halt meg a fesztivál egyik fő védnöke, Cseh Tamás. A szervezők azt szeretnék, ha 2014. augusztus 7-én délután minél többen összegyűlnének az emlékezők a nagyharsányi focipályán, ahol egy Cseh Tamás dalt tanulnak meg, s énekelnek el közösen a legendás énekmondó barátai, tisztelői.

Hrabal mester születésének 100. évfordulója alkalmából a nagyharsányi faluközpontban irodalmi vurstli lesz. A cél, hogy felolvassák a mester összes művét, az akcióba bárki beszállhat. De lesz ott kéményről kiabálás, miközben a szél egy gyönyörű nő hosszú szőke haját borzolja, aztán cirkuszolás, jósda, ripacskodás, kikiáltás, valamint emberi ördöglakat is.

A faluturistákat endhagyó, bohózatba illő idegenvezetés, interaktív performansz, izgalmas helytörténet várja színeszek tolmácsolásában. Az idegenvezetők Kisharsány nevezetességeit és titkait ássák ki nekünk.

Környezettudatos, közösségteremtő katarzis

A k2 Színház már napokkal ezelőtt Nagyharsányba költözött, ahol megismerkedvén a falubeliekkel kitanulják a helyi legendák változatait, és ebből előadást fabrikálnak. A nagyharsányi menyasszony ősbemutatója augusztus 6-án lesz. A Pécsi Bölcsészudvar a palkonyai faluháznál várja az értelmiségi létbe még bele nem fáradt fesztiválozókat.

A fesztivál díszvendégei Lajkó Félix, a Katona József Színház, Horváth Csaba és a Forte Társulat, valamint Lengyelország lesz.

A kisharsányi Kovács udvarházat az idén is a Mediawave csapata veszi be. Az ódon udvarházat ismét hagyományos és mai elemeket tartalmazó élettel töltik meg. Nem csak különleges zenei programok egymásutánjával, hanem különböző művészeti műhelyek, környezettudatos és közösségteremtő lehetőségek egymáshoz lazán kapcsolódó sorával.

A színházi kínálat színvonaláról sokat elárul, hogy a Katlan kínálatában ott van három, a szegedi Thealter – szabad színházi fesztiválon legsikeresebb előadás is. A jó néhány katarzis-gyanús megélni való közül most csak őket emelnénk ki: Pintér Béla és Társulata a Titkainkkal érkezik (Nagyharsány – tornaterem. Augusztus 9., szombat 16 és 20 óra), az Orlai Produkció A csemegepultos naplóját hozza (Palkonya – faluház. Augusztus 7., csütörtök 11 órakor és 14 óra 30 perckor), A Forte Társulat az Irtást prezentálja (Nagyharsány – tornaterem. Augusztus 6., szerda 20 óra).

Ördögkatlan

Orlai Produkciós Iroda. A csemegepultos naplója. Fotó Révész Róbert

Szokatlan katlanjárók

A fesztiválgazdák azt mondják, ha a pénzre hajtanának, akkor rockfesztivált , vagy gasztronómiai fesztivált szerveznének. Ám ők a tutinyerő cirkusz-kenyér projekt helyett a sokszínűség és a minőség jegyében tervezik ötnapos ünnepüket: „Szokatlanok vagyunk ebben a világban, mert szívből, lelkesedésből, az örömért szervezzük az Ördögkatlant, hogy évről évre meglegyen, hogy jobb legyen, hogy sok ezren öt napig jók legyünk, jól érezzünk magunkat. Emiatt is sokszor mondjuk-mondják: nem vagyunk normálisak. Az elmúlt katlanévek során azt tapasztaltuk: nem vagyunk egyedül, vannak még szokatlan emberek, szokatlan tettek ebben a világban.”

Nőt akarok- hegyet szántok!

Honnan az Ördögkatlan elnevezés, melyet akár egy hevimetál-fesztivál is bevállalhatna? A nagyharsányi szoborpark egy felhagyott kőfejtő, melyet a helybéliek „Ördögszántotta hegynek” neveznek. Egy helyi legenda szerint az ördög rágerjedt Nagyharsány legszebb lányára Harkára, ám ahhoz hogy vágya teljesüljön kakasszóig fel kellett szántania a hegyet.  Az ördögi becsajozási és földművelési kísérlet nem sikerült, a félbehagyott hegyszántás eredménye a kőfejtő katlanja, ahol évtizedek óta nyaranta hazai és külföldi szobrászok alkotnak, majd a létrehozott műveket a parkban hagyják.

ördögkatlan

Hasonló mezőgazdasági eseményt nem találtunk a programsorban, de az ördögkatlanos műsorfolyamot számos más hasznos lehetőség szegélyezi. Lesz katlantaxi a települések között fix árakkal, lehet biciklit kölcsönözni, gyalogtúrázni. Pécsről és az utolsó program után vissza is lesznek ingyenes fesztiválbuszok. Kisharsányban, Nagyharsányban és Palkonyán is vannak sátorhelyek tusolóval, mindenmással… Nem tudjuk, és nem tervezzük itt felsorolni mindazokat a kedvességgel és jólélekkel kiépített egyébségeket, melyek a fesztiválozók komfortérzetét, jókedélyét hivatottak karban tartani.

Felvezetésként még néhány tulajdonnév a programkínálatból: Quimby, Dohnányi Zenekar, Csík Zenekar, 30Y, Rájátszás, Wahorn András, Mitch & Mitch, Kiscsillag, Budapest Bár, Tompos Kátya, Miquéu Montanaro, Alma együttes, Offenbach, Csiky Gergely Színház, Cifra Udvar, Mesekotyvasztó, Watta Cirkusz, Bezzegakurvabeckek, Both Miklós és a Palimo Story, Wombo Orchestra, Ferenczi György és a Rackajam, Svjata Vatra.

Kölkökkel katlanozók ne feledjék, hogy10 éves kor alatt minden program ingyenes, a gyerekprogramok pedig mindenkinek ingyenesek! Ugyanakkor emlékeztetjük a katlanozókat, hogy a korlátozott nézőszámú, kurrens előadásokra – praktikus és demokratikus okok miatt – az adott napon sorszámokat kell beszerezni!

Katlanra fel, legyen ott Ön is, gyere el Te is erre az értékkel bélelt tájfesztiválra! Ebbe a friss levegőbe csomagolt, velejéig civil, politika- és cukormentes mezei igazmesevilágba!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top