+ Építészet

Újra támad a leggazdagabb sokkolóművész

művész

A sokkolás nagymesterének legújabb terve – vagyis, hogy egy komplett falut építsen – úgy tűnik valóssággá válik.

A világ leggazdagabb művésze, Damien Hirst már megint nem bír a fenekén maradni és legújabb alkotásaként, egy hetyke lakóparkot akar rittyenteni.  A kreatív művészgéniusz ezúttal saját lakóhelyét, Ilfracombe-ot pécézte ki műve helyszínéül, ahol egy komplett városrészt szándékozik létrehozni. A grandiózus „alkotás” 750 lakóházból, megannyi üzletből, egy általános iskolából, valamint egy egészségügyi központból áll majd, nem beszélve a sportpályákról, az erdőkről és a veteményeskertekről.

művész

A helyszín, Ilfracombe

KI AZ A DAMIEN HIRST?

Hirst 1965-ben született az angliai Bristolban. 18 évesen a neves Goldsmith College művészeti iskolában kezdett el tanulni, azonban már akkor igyekezett szembemenni mindennel, ami hagyományosnak számított az alkotói szcénában. A művészre 1992-ben figyelt fel az egész világ, a londoni Saatchi Galériában bemutatott The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (A halál fizikai lehetetlensége egy élő tudatában) című alkotása miatt, melynek fő látványossága egy formaldehiddel megtöltött akváriumban lebegő cápa volt. Hirst egyből rivaldafénybe került és innentől kezdve tudatosan igyekezett botrányokat okozni alkotásaival.

művész

Több installációja szó szerint hányást idézett elő a látogatóknál, mint például az egészségügyi hatóság által betiltott Two Fucking and Two Watching (Ketten basznak és ketten nézik) című mű, ahol egymásbaj háttal lógó tehén és bika oszlását láthatta a publikum.

Kísérletezett már élő lárvákkal (Eat Outdoors Today (Együnk ma a szabadban), ahol az azokból kikelő legyeket használta fel installációiban, de csinált már 18 milliárdot érő műalkotást is, melynél egy londoni boltban vásárolt koponyát borított csurig gyémántba.

művész

A művész és a Gyémántkoponya, mely a gyémánt világpiaci árát is felforgatta

Hirst büszke rá, hogy magát az alkotásokat asszisztensei készítik el, ő megmarad értelmi szerzőnek. Számára a valódi alkotás a koncepció kitalálását jelenti.

A híres Damien Hirst: THE COMPLETE SPOT PAINTINGS, 1986-2011 címmel kiállított, több mint 300 petty-festmény közül is pusztán ötöt festett saját maga, a többit segédei kézügyességére és türelmére bízta. Ha éppen nem művészeti alkotásokon mereng, videóklipeket rendez, lemezborítót tervez és most már az ingatlanpiacba is betörni látszik.

művész

A híres pöttyök

A HIRST BIRODALMAT MÁR MOST SOKAN A POKOLBA KÍVÁNJÁK

A világ leggazdagabb élőbb művésze úgy gondolta, ideje az ingatlanpiacot is felforgatnia. Már most sokak szemét szúrják a tervek, melyekkel szemben a legfőbb vád az, hogy az rombolja a természetes élővilágot, ráadásul nem illik bele egy csendes kisváros képében. A Hirstet támogató városi tanács – mely végül fejet hajtott a nagyszabású projekt előtt – azzal érvel, hogy a projekt munkahelyeket teremt és felrázza az álmos kisvárost.

Hist egyébként igazán otthon érzi itt magát: már van egy saját étterme – melynek falán természetesen a hírhedt, formaaldehidas cápa képe van kiakasztva – és három ajtóval arrébb folyamatban van egy önálló kávézó létrejötte is. A kettő között megtalálható a művész önálló galériája, ahol potom 4000 fontért bárki magáénak tudhatja a Hirst védjegyének számító, pöttyös festmények egyikét. A kikötőtől nem messze jelenleg épp saját hoteljének építkezési munkái zajlanak.

művész

Kezdésnek Hirst egy bizarr istennő szobrot helyezett el Ilfracombe kikötőjében, még 2012-ben

A sokkolás nagymestere, legújabb terve – vagyis, hogy egy komplett falut építsen – úgy tűnik valóssággá válik. A terület 187 hektáron fog terpeszkedni, melynek fő célja az, hogy a lakatlan területből, egy nyüzsgő és egyedi lakóteret varázsoljanak.

Bár a látványtervek még elég homályosak, elsőre egy tipikus külváros képét láthatjuk, hétköznapi házakkal és járdákkal. Ha azonban átrágcsáljuk magunkat Hirst művészetének történelmén, garantált, hogy a végeredmény biztosan meg lesz fűszerezve valami botrányossal és szokatlannal.

művész

Elsőre nem tűnik egy klasszikus, botrányszagú Hirst alkotásnak

Az eco lakóparknál nem pusztán a dizájnra mennek rá, hanem igyekeznek minél környezettudatosabban elkészíteni a városrészt. Bár a fejlesztési tervnél igyekeznek hangsúlyozni az ökovonalat, valamint azt, hogy az elkészült lakások abszolút elérhető áron lesznek megvehetők, a helyieket máris sikerült két részre osztani.

Mike Rundell, vezetőépítész próbálta mentegetni a világhírű alkotót:

Hirst olyan épületeket akar, melyek nem pusztán beilleszkednek a környezetbe, de kiállják az időpróbáját és fejlesztés és a környezetvédelem szempontjából etalonként szolgáljon az egész országban.

Ha eddigi műveinek alkotásait nézzük, a legkisebb lakás is csilliárdokba fog kerülni, így jogosnak tűnik a lakosok felvetése, hogy az előkelő lakópark tömegesen pumpálja be majd be a jómódú embereket a nyugodt kisváros vérkeringésébe.

művész

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top