+ Képzőművészet

Az éjjeliőr fogta el a Szépműveszti spanyol kiállítását megrongáló franciát

spanyol

A spanyol büntetőjogi szabályozás értelmében a rendőrség elengedte az elkövetőt, mert a kár nem érte el a négyszáz eurót.

Egy francia állampolgárságú turista megrongálta a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Art on the Street from Budapest című, madridi szabadtéri kiállítását; az elkövető egy Leonardo-grafika másolatát próbálta ellopni a szombatról vasárnapra virradó éjszaka.

A francia turista a Tanulmány két harcos fejéhez című rajz másolatát vágta ki, a Szépművészeti által szerződtetett spanyol éjjeliőr azonban a tolvajt ártalmatlanná tette, és a rablást megakadályozta – közölte hétfőn a budapesti múzeum.

Tájékoztatásuk szerint az anyagi kár a 400 euró értékhatárt nem haladta meg, a spanyol büntetőjogi szabályozás értelmében ezért a rendőrség elengedte az elkövetőt, és a Szépművészetire bízta annak eldöntését, hogy kíván-e feljelentést tenni a tolvaj ellen, ezzel azonban a múzeum nem élt.

A kiállítás szponzora, a Hewlett Packard pótolta a képet; az „eredeti” másolatot a rablás után a Szépművészeti kiállításának madridi önkéntes koordinátora vette magához.

A két budapesti múzeum Madrid belvárosában, a Plaza de Colónon július közepétől augusztus 9-ig mutatja be 25 remekművét, mások mellett El Greco, Leonardo, Raffaello, Velázquez, Goya,  M.S. mester, Szinyei Merse, Ferenczy és Munkácsy műveinek pontos reprodukcióit három méter magas molinókon, összesen nyolc installáción.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top