+ Képzőművészet

Két múzeum is belebukott az egyiptomi szoborárverésbe

Az engedélyek elvesztése miatt az önkormányzat és rajta keresztül a két múzeum számos központi művészeti célú támogatástól elesnek.

Visszavonta két múzeum működési engedélyét az Angliai Művészeti Tanács az után, hogy felügyeleti szervük, a northamptoni önkormányzat árverésen magángyűjtőnek eladott egy négyezer éves páratlan egyiptomi szobrot.

A Northampton Museum and Art Gallerytől és az Abbington Park Museumtól vonták vissza azonnali hatállyal legalább öt évre a működési engedélyt, mivel a northamptoni önkormányzat aukción eladta Szekhemkának, a fáraó írnokának időszámításunk előtt 2400-2300 körül mészkőből faragott szobrát, hogy a városi múzeum bővítéséhez anyagi forrásokat teremtsen.

Mintegy 16 millió fontért (6,3 milliárd forint) cserélt gazdát a szobor a Christie’s aukciósház londoni árverésén július elején. Az aukciósház a valaha piacra került legjelentősebb egyiptomi szoborként mutatta be a műkincset, amelyet Lord Northampton dédnagyapja ajándékozott Northampton városának 1880 táján. A szobor a Northampton Museum and Art Gallery gyűjteményét gyarapította.

Az angliai művészeti tanács még az árverés előtt figyelmeztette az önkormányzatot, hogy a szobor eladása miatt a múzeum, amelynek gyűjteményéből eladják a műtárgyat, elveszítheti az engedélyét.

A művészeti tanács azzal indokolta döntését, hogy a szobor eladásával megsértették a jogszabályban foglalt alapelveket a múzeumi gyűjtemények gondozásáról. Az engedélyek elvesztése miatt az önkormányzat és rajta keresztül az intézmények számos központi művészeti célú támogatástól elesnek – olvasható a BBC honlapján.

David Mackintosh, a northamptoni önkormányzat illetékese csalódottságának és értetlenségének adott hangot a döntés miatt, hangsúlyozván, hogy önkormányzatuk egyike annak a néhány helyhatóságnak az országban, amelynek több millió fontos beruházási terve van a múzeumi szektorban.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top