+ Ajánló

Megvan az év művészfelesége!

Megvan az év művészfelesége!

Ki kapja idén a leginspirálóbb múzsának járó Krisztina-díjat?

Kilián Katalin orvos, Juhász Ferenc költő felesége kapja idén a Gyémánt László felesége emlékére alapított Krisztina-díjat, amelyet kedden adnak át a Társalgó Galériában, Budapesten.

A díjat minden évben azok a művészfeleségek kapják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek születhettek – olvasható a díjat odaítélő kuratórium közleményében.

Mint Kilián Katalin köszönetnyilvánításában felidézi, az 50-es években született egy földbirtokos, értelmiségi családban, ahol annak ellenére, hogy akkoriban nem volt előnyös a nagypolgári lét, az ezüst teríték, a társasági élet és a kártyapartik, szülei nem mondtak le a baráti összejövetelekről. Juhász Ferencről is egy hasonló baráti összejövetelen hallott Szelle Kálmán művészettörténésztől, majd Ferenczy Béni temetésén látta őt először.

Az érettségin az Arany Jánosról szóló írásbelit egy Juhász Ferenc-idézettel kezdte, hiszen akkor már verseinek rendszeres olvasója volt. Érettségi után az orvosi egyetem immunológia szakára jelentkezett.

Ez azért is volt jó választás, mert itt nem elegendő a kórtünet kezelése, hanem az egész embert kell figyelembe venni, és a betegség okát kell feltárni, a beteggel együtt kell a gyógyulást elérni. Kicsit hasonlít ez a munka a költészethez, mert a költő is gyógyít minden állapotunkban, legyen az szerelem, halál, bánat, öröm, küzdelem, harc

– fogalmaz Kilián Katalin.

Juhász Ferenccel személyesen 1978. március 15-én egy vacsorán találkoztak először.

Szemben ültünk egymással az asztalnál, és úgy beszélgettünk, mint ha mindig is ismertük volna egymást. (…) Az este végén Kass János mindkettőnket hazavitt autóval, és Juhász Ferenc ott a kocsiban megkérte a kezem. Augusztus 16-én, a születésnapján házasodtunk össze

– idézi fel.

A párnak 36 évnyi házasságuk alatt két lánya született, Eszter és Anna. Életüket számtalan közös utazás gazdagította, amit lányaik nevelése tett teljessé, és amit Kilián Katalin orvosi hivatásában elért sikerei tettek szebbé. „Élni jó, együtt élni Ferivel pedig mindennél jobb! Köszönöm neki a közös életünket, a gyermekeimet, a barátokat, az élményeket, az utazásokat, a munkájában való részvételt és a csak általa nyújtható csodát: kéziratainak gépelését, a versek első olvasásának élményét” – írja a Krisztina-díj idei kitüntetettje.

A Krisztina-díjat Gyémánt László festőművész felesége, Gyémánt Krisztina emlékére alapította Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, hogy ne merüljön feledésbe egy nagyszerű és odaadó társ és barát emléke. A díjat jelképező bronzplaketten Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László Krisztina című festménye alapján készített Benedek György szobrászművész.

Az első Krisztina-díjat 2011-ben a kuratórium döntése alapján Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége kapta, 2012-ben Haraszty Éva, Haraszty István Édeske kinetikus szobrász felesége vehette át, 2013-ban pedig Radnóti Zsuzsát, Örkény István író özvegyét tüntették ki az elismeréssel.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Urbán-Szabó Béla szerint:

    Ha szegény Anyám látná Juhász Ferencék mögött a könyvespolcot, sosem méltatlankodna többet, hogy mi van körülöttem.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top