+ Ajánló

Egy hét tömény folklór – keddtől Csángó Fesztivál Jászberényben

Egy hét tömény folklór – keddtől Csángó fesztivál Jászberényben

Lajkó Félix és Palya Bea, hazai és külföldi népzenei és táncegyüttesek… Vagyis minden, ami folklór a Csángó Fesztiválon.

Csaknem félszáz kulturális esemény, ezer közreműködő, 20 zenekar, 10 jászberényi valamint 15 hagyományőrző csapat fellépése szerepel a kedden kezdődő jászberényi Csángó Fesztivál programjában.

Az egymást követő népzenei koncertek és folklórműsorok gazdag kínálatát a hazai fellépők mellett görög, grúz, lengyel, szerb és török együttesek vendégjátéka is színesíti. A rendezvény egyik kiemelkedő eseménye szerdán este lesz, amikor Lajkó Félix, Brasnyó Antal és Dresch Mihály ad koncertet, majd külföldről érkezett táncegyüttesek lépnek színpadra – mondta el Láng D. István, a fesztivál sajtófelelőse.

A nyitónapon a fesztivál zászlajának felvonása után a Sebő Együttes Hatvanhat című műsorával veszi kezdetét a látványos és szórakoztató kavalkád. Csütörtökön a Hangulatok című gálaműsorban Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs duó lép fel, őket a Honvéd Táncszínház követi Monarchia című előadásával. Pénteken a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő résztvevői mutatkoznak be a közönségnek.

A Csángó Fesztivál főszereplői a gyimesi és moldvai csángók, akik Gyimesfelsőlokról, Gyimesközéplokról, Setétpatakáról és Csinódról illetve Somoskáról, Klézséről, Pusztináról Lészpedről kelnek útra Jászberénybe.

Az erdélyi, felvidéki, magyarországi hagyományőrzők olyan kistelepülésekről jönnek, mint Györgyfalva, Szucság, Türe, Budatelke, Magyarpalatka, Vesszős, Sülye, Vajdaszentivány, Nyárádselye, Bag, Elek, Ördöngősfüzes, Nagyecsed és Magyarbőd.

A rendezvény hagyományos programelemeként szombaton megtartják a VIII. Magyar-magyar konferenciát, amelynek témája a hagyomány továbbélése. A rendezők – a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes – csütörtöktől vasárnapig népművészeti vásárt is szerveznek. Ugyancsak a vasárnap záruló fesztivál kísérőprogramja lesz a Jászság Népi Együttes székházában tartandó nemzetközi táncház- és zenésztábor.

Az első Csángó Fesztivált 1991-ben rendezték Jászberényben.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top