+ Építészet

A világ legnagyobb betontévéje a Hősök terén

A Műcsarnok lépcsőjén foglal helyet a világ legnagyobb betontévéje, amely ma különleges előadásnak ad helyet.

Az I. Építészeti Nemzeti Szalon részeként június óta különleges építmény fogadja a látogatókat a Műcsarnok bejárati lépcsőjén. A pavilont – melyet az üvegbeton feltalálója, Losonczi Áron tervezett ezúttal pixelbetonból – nappal a természetes fény működteti, ilyenkor belülről a fal előtt elhaladó látogatók árnyjátéka látható. Sötétedés után viszont épp fordítva, kívülről nézve válik hatalmas betontévévé a felület, ahogy a videóprojektorral vetített animáció átszűrődik a 8 cm vastag vasbeton paneleken.

A Műcsarnok alkotói pályázatot hirdetett a pixelbeton felület éjszakai hasznosítására olyan 2-3 perc hosszúságú animációk, kisfilmek, 3D-művek beküldését várva, amelyek kreatívan élnek a különleges tér adta lehetőséggel.

image006

A pályamunkákat Losonczi Áron, az I. Építészeti Nemzeti Szalon kurátorasszisztense, Pálinkás Edit művészettörténész, valamint a Műcsarnok szakmai stábjából összeállt zsűri azokat az alkotásokat értékelte, amelyek párbeszédet folytattak az épülettel, a Hősök terével, az aktuális kiállítással, vagy éppen remekül használták a pixelbeton felület adottságait. A zsűri 7 munkát emelt ki a beérkezett pályaművek közül, amelyeket a mai naptól, augusztus 1-től lehet sötétedést követően, 21.30-23.30 között megtekinteni a betontévén.

A zsűri értékelése alapján az első helyezett az EPER CREATIVE STUDIO lett, amelyet Szabó Csaba és Varga Zoltán alkot, a második Alberti Gábor, míg a harmadik Császár Krisztina.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top