+ Tudomány

Elszigetelt bennszülött csoporttal vették fel a kapcsolatot – képek!

A bennszülöttek Peruból menekültek át, favágók és drogcsempészek elől menekülhettek.

Június végén az Amazonas mentén található Alto Envira közelében egy eddig teljesen elszigetelt bennszülött csoporttal vették fel a kapcsolatot. A brazil bennszülöttügyi hivatal, a FUNAI számolt be a kapcsolatfelvételről.

Az eddig ismeretlen csoportot „Rio Xinane” népének nevezik, a panó nyelvcsalád egy változatát beszélik. A közelben élő asaninka indiánok hívták ki a FUNAI munkatársait, miután az ismeretlen bennszülöttek többször is megközelítették az ő táborukat és használati tárgyakat: kést, lábast és fejszéket szerettek volna. Brazil szakértők ötven főre saccolják a csoportot, szerintük Peruból menekültek át, valószínűleg favágók és drogcsempészek miatt.

Az újonnan megismert csoport tagjai nagyon bizalmatlanok, az viszont kiderült, hogy tagjait influenza és diftéria tizedelte meg a közelmúltban, ezért a FUNAI egy egészségügyi stábot küldtek hozzájuk, hogy megelőzzék a betegségek továbbterjedését.

A kapcsolatfelvétel során a FUNAI képviselői és a velük levő asaninka indiánok egy fürt banánt adtak át az egyik bennszülöttnek, aki azonnal visszaszaladt vele az erdőbe. A FUNAI szerint Amazónia brazíliai részén 77 hasonló közösség él, létszámuk általában nem haladja meg a 100 főt.

Elszigetelt brazil õslakosok

0731-Rio-Xinane-Tribe-01

(Ez a cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top