+ Ajánló

A világháború adatbázisa a neten, hősi halottak albuma

világháború

Fontos és elképesztően izgalmas weboldallal bővült a világháló. A hungarianarmedforces.com egyedülálló ingyenesen böngészhető első világháborús adatbázis és a háború hősi halottainak albuma.

Fontos és elképesztően izgalmas weboldallal bővült a világháló. A hungarianarmedforces.com egyedülálló ingyenesen böngészhető első világháborús adatbázis és a háború hősi halottainak albuma.

A hungarianarmedforces weboldalon a XX. századi magyar hadtörténelemmel kapcsolatos adatbázisban böngészhetünk.

Célunk, hogy a korszak magyar fegyveres erőinek olyan adatai váljanak ismertté, amelyek eddig csak levéltári kutatás vagy komoly könyvészeti munka után lett volna hozzáférhető. Az adattárban található adatbázisok a honlap szerkesztőinek a munkái, nem egy közülük több hónapos vagy akár több éves kutatómunka eredménye, ettől függetlenül a weboldal látogatása ingyenes.

– írják a szerkesztők.

A weboldal összegyűjti tehát az elérhető publikációkat, de az adattárban az első világháború hőseinek albumát és naptárát is megtalálhatjuk.

Az album azok előtt is tiszteleg, akikről már senki sem emlékezik meg: a háborúban kitüntetettek véget nem érő listáját találhatjuk meg az adattárban.

világháború

Fotó: hungarianarmedforces.com

Az I. világháború során a Magyar Királyság területén 3.800.000 embert mozgósítottak. Egy részük a Magyar Királyi Honvédség, mások a császári és királyi haderő alakulataiban szolgáltak. Közülük a különböző frontokon 661.000-en haltak hősi halált, 743.000 megsebesült és 734.000 hadifogságba esett.

Az albumon belül a Mária Terézia Katonai Rend kitüntetettjeit, Tiszti Arany Vitézségi érmeseket és Legénységi Arany Vitézségi érmeseket találunk.

Az egyik legérdekesebb a Legénységi Arany Vitézségi érmeseket összegyűjtő al-adatbázis. Az érmet azok kapták meg, akik az átlagos kötelességteljesítést messze túlszárnyaló személyes bátorságot, bajtársiasságot tanúsítottak. A legénység által kiérdemelhető legmagasabb kitüntetést, az ARANY VITÉZSÉGI ÉRMET 1500-an kapták meg.

világháború

Fotó: hungarianarmedforces.com

Több órán át böngészgettem a kitüntetetteket, pedig nem kutatok a témában. Megkerestem hátha van rokon-névrokon, s volt: Benedek Márton feladata 1915. február havában a Manilova mellett emelkedő gócpontok támadása, az ellenséges állások felderítése volt.

Benedek Márton tizedes néhány emberével macskaügyességgel közelítette meg az oroszok állásait és pontos adatokat hozott az ellenség hozzávetőleges erejéről, állásai erősségéről, gépfegyverei számáról, figyelőinek és biztosító erejének elhelyezéséről.. Ezen jelentések figyelembevételével másnap hajnalban meg is indult a 20-as honvédek támadása. A támadást Benedek tizedes vezette be járőrével azon megbízatással, hogy fogja el az ellenséges megfigyelőket, kik az orosz vonal elölt helyezkedtek el. Ezen feladatát sikerrel meg is oldotta és az elfogott két megfigyelőt ezredének visszaküldte. Maga pedig száz-százötven lépésnyire az orosz állások előtt várta be ezredének támadását. Midőn ezrede rohamtávolságra érkezett, hozzája csatlakozott és honvédbajtársai lendületes támadásának élén haladt. Az elsők között volt, kik az állásokba betörlek, hol az első gépfegyvert ő tette ártalmatlanná.

Hasonlóan érdekes és izgalmas a háborús hősök naptára menüpont is. A naptár második bejegyzése (július 29.) például a háború első áldozatának, Kovács Pál, gyalogosnak állít emléket. Az oldal szerkesztői várják a családok birtokában lévő hasonló hőstettek leírását, illetve minden olyan adatot, ami bővítheti webes adattárat.

világháború

Fotó: hungarianarmedforces.com

Miskolczy-Simon János adatait például a hadnagy unokái küldték be.  1914. szeptember 1-jén Lemberg mellett, a Kulików falu melletti ütközetben esett el. 22 éves felesége egyedül maradt 4 és 2 éves kislányával.

világháború

Fotó: hungarianarmedforces.com

A felület tartalmát Berekméri Árpád Róbert történész-levéltáros, Illésfalvi Péter történész-muzeológus, Maruzs Roland történész, dr. Sallay Gergely történész-muzeológus és dr. Szentváry-Lukács János kutató szolgáltatják és a kutatások függvényében folyamatosan bővítik.

A weboldalt 2014. július 28-án, az első világháború kitörésének századik évfordulóján indították el. A honlap így nem csak érdekes és néha hátborzongató, vagy éppen elszomorító böngésznivaló, hanem a kutatók, diákok, tanárok számára is elképesztően könnyen hozzáférhető forrásgyűjtemény.

7 hozzászólás

7 Comments

  1. Szűcs Edit szerint:

    Tisztelt Kutatók!
    Dédnagypapám Mária Terézia testőrségi alakulatában szilgált Szilágynagyfaluból való, Huszár öltözetben volt egy féltve őrzött fenyképünk. Olaszországból írta utolsó levelét, egy lápos területre szorítotrák őket az ellenség katonái. Neve Szabó Sándor 3 kisgyerek és egy terhes feleség maradt utána. Az a hír járta hogy érdemei elusmeréseként „nemes” nevet kapott az Udvartól és attól kezdve Szabó-Nenes Sándornak hívták. Létezett e ilyen vagy ez csak legenda?.

  2. Darázs Tihamér szerint:

    Tisztelt kutató urak! Szeretnék információt,segitséget kérni az alábbi ügyben.Anyai nagyapám az 1.világháború hősi halottja. Szeretném megtudni róla azt, hogy mely fronton harcolt,és esett el,mert sajátos családi okokból ez már feledésbe merűlt. Ha sikerülne megtudnom akkor talán leróhtnám kegyeletemet azon a vidéken, ami megnyugvást jelentene számomra.A kevéske adat amit tudok róla: ZILIZI JÁNOS született PERED 1883 Gyöpisor utca. Kérem amennyiben tudnak segitsenek megtudni hogy hol nyugszik. TISZTELETTEL.

  3. Für Ottóvé szerint:

    Vajtai Andrást a nagyapámat keresem,Városhidvégről (ma Szabadhidvég) vonult be,felesége Szőllősi Julianna volt.Két gyermeke volt a harmadikkal akkor volt várandos a nagyanyám Ő már nem ismerte az apját.Úgy tudom,hogy a Pia vénál esett el.

  4. Olah Sándor szerint:

    A déd nagyapámat keresem Bereczki Gabor 3 kiskoru gyereket hagyott ithon meg egy sánta asszonnyt a dédnagyanyámat!Elesett az elșő győztes csatában 1914Augusztus végefele roham közbenkilőtték alóla a lovat és a nyereg kápája beszakitotta a mellcsontjat kérném tegyék közzé az interneten a hősi halottak névsorát könnyen hozzáférhetően.

  5. Ambrus Pal paliambrus szerint:

    Erdeklodunk Nagyapam Ambrus Balint Feheregyhazarol -Erdelybol rukolt be . Ertesules szerint 1915 nyaran-oszen esett el a nyugati fronton 22-23 evesen kisfia Edesapam ifj Ambrus Balint arva maradt nem talalkozhattak.Nem talalom az aldozatok nevsoraban.Talan segithetnek hol es mikor vesztette eletet,hol nyugodja orok almat.Talan sirjara tehetnenk egy virakot. Koszonjuk.

  6. Dömötör Miroslav szerint:

    Tisztelt kutatók ! Anyai dédnagyapám, Mikulics Lajos született 1892 január 12. felsöszeli. A.72.pozsonyi gyalogezredben szolgált.Tudomásom szerint 1920.október.13-án halt meg Olaszországban.
    Nagyanyám abban a tudatban élte le az életét,hogy az édesapja valahogy túlélte a nagyháborút,csak nem értette meg miért nem jött haza.Szeretném megtudni,hol van eltemetve.KÖSZÖNÖM !

  7. Kupi Zsuzsanna szerint:

    Tisztelt kutatók!
    Nagymamám testvérei sorsa után szeretnék érdeklődni. Amit tudok: születésük helye és ideje és édesanyjuk neve. Nagymamám (Alacsony Miklósné sz. Sebesi Julianna 1905-1968) jóval fiatalabb volt testvéreinél, így nem sokat tudott róluk.
    Férjét-nagyapámat- a II. világháborúban vesztette el, róla hosszas keresgélés, kutatás után sikerült néhány éve megtudni hol az a tömegsír, ahová eltemették.
    A keresett személyek adatai:
    Sebesi József 1887.03.07.
    Sebesi Miklós 1888.08.19.
    Sebesi János 1892.01.15.
    Sebesi István 1893.08.11. /Feltehetően Magyarország területén, hadikórházban halt meg/
    Édesanyjuk neve: Szabó Anna
    Születési hely: Rábasömjén /Vas megye/

    Munkájukat előre is megköszönve
    Kupi Zsuzsanna

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top