+ Irodalom

Új irodalmi zarándokhely épül

államtitikár

A különleges emlékfalon magyar szobrászművészek dolgoztak. A falon helyet kapott például Vörösmarty, Eötvös József, Gozsdu Elek és Németh László is.

Huszonkét Fejér megyei költő és író emlékfalát avatják fel szombaton Gárdonyban, Gárdonyi Géza szülőházának falán, az író születésének 151. évfordulóján.

A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány saját forrásból, kisebb támogatók felajánlásaiból és három cég nagyobb adományából készíttette el az emlékfalat, amelynek felállítása összesen mintegy 10 millió forintba került.

A kezdeményezés részeként 22 kortárs magyar szobrászművész (Bíró Lajos, Blaskó János, Cyránski Mária, Raffay Dávid, Györfi Sándor, Kligl Sándor, Pető Hunor, Kolozsi Tibor, Lestyán Goda János, Zsemlye Ildikó, Lieb Roland Ferenc, Pogány Gábor Benő, Sánta Csaba, Szabolcs Péter, Oláh Katalin, Béres János, Rajcsók Attila, Rohonczi István, Madarassy István, Lukács István, Kocsis Balázs, Plank Antal) egy-egy bronz domborművel járult hozzá a különleges emlékfal létrejöttéhez.

A huszonkét alkotás mindegyike egy-egy Fejér megyéhez kötődő, a magyar irodalom történetében jelentős életművel rendelkező alkotónak állít emléket. Az emlékfalon helyet kapott Wathay Ferenc, Vörösmarty Mihály, Eötvös József, Gozsdu Elek, maga Gárdonyi Géza vagy Németh László.

A kezdeményezők szerint a sokak által látogatott Gárdonyi Géza emlékház, a szomszédságában található régi magtárépület átalakításával létrejött galéria és az egri várat mintázó rönkvár az emlékfallal kiegészülve irodalmi zarándokhellyé válhat.

Az emlékfal avatásával egyidőben jelenik meg az az L. Simon László szerkesztette, iskolásoknak és felnőtteknek szóló olvasókönyv, amely mind a 22 írót és szobrászt bemutatja, és minden alkotótól verseket, novellákat közöl.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top