+ Irodalom

Karel Capek kiállítás nyílik az író egykori villájában

capek

Szakértők szerint az iratok között van Karel Capek több eddig publikálatlan útirajza, valamint Josef Capeknek a koncertrációs táborban készített rajzai.

Karel Capek eddig ismeretlen fényképeiből és leveleiből nyílik rövidesen kiállítás a világhírű cseh író egykori prágai villájában, amelyet a cseh főváros 10. kerületének önkormányzata tavaly ősszel vett meg az örökösöktől – írja a hirado.hu.

capek

A villa megvételével Karel Capek (1890-1938) és testvére, Josef Capek (1887-1945) neves festő számos értékes személyes tárgya – köztük a könyvtár és a levéltár – került a városrész tulajdonába. Szakértők szerint az iratok között van Karel Capek több eddig publikálatlan útirajza, valamint Josef Capeknek a koncertrációs táborban készített rajzai. Az örökösök több szobát abban az állapotban hagytak, ahogy az Karel Capek halálának pillanatában volt, az író asztalán például ott fekszik az aznapi újság a meg nem fejtett keresztrejtvénnyel együtt.

capek

A villában talált hagyatékot tavaly ősz óta történészek és irodalmárok leltározzák. Mintegy „kedvcsinálóként” a kutatók már összeállítottak egy tárlatot a villában talált eddig nyilvánosságra nem hozott Capek-fotókból és levelekből, amelyeket várhatóan szeptemberben láthatnak majd az érdeklődők.

Karel Capek közeli barátja és befolyásos tanácsadója volt Tomás Garrique Masaryk első csehszlovák köztársasági elnöknek. A villa hírnevét az alapozta meg, hogy a két világháború közti időszakban péntekenként ott találkozott Masaryk és legszűkebb baráti köre, politikusok és művészek, hogy megvitassák az ország dolgait. A villa ezen részét emlékhellyé alakítják.

capek

A város szeretné felújítani a villát körülvevő aránylag nagy kertet is, ahol fürdőmedence is van, és amely a tervek szerint a jövőben különböző kulturális rendezvények, találkozók színhelye lehetne.

A két önálló lakásból álló villát 1923-1924-ben építtette a Capek testvérpár Ladislav Machon építész tervei alapján úgynevezett nemzeti stílusban.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top