+ Ajánló

70 éve likvidálták a lodzi gettót

70 éve likvidálták a lodzi gettót

A lodzi gettó felszámolásának kerek évfordulójára kiállítással, filmvetítéssel, koncertekkel, vezetett sétákkal, felolvasással, zsidó és keresztény egyházi szertartásokkal emlékeznek.

70 éve, hogy felszámolták a megszállt Lengyelország területén leghosszabb ideig, 1940-től egészen 1944-ig működő gettót a náci Németország által Litzmannstadt névre átkeresztelt Lódzban.

Ebből az alkalomból augusztus 28-31. között nagyszabású programsorozattal idézik fel az akkor történteket.  A gettó felszámolásának kerek  évfordulójára kiállítással, filmvetítéssel, koncertekkel, vezetett sétákkal, felolvasással, zsidó és keresztény egyházi szertartásokkal, faültetéssel, beszélgetéssel, szabadtéri látványosságokkal és még számos más egyéb eseménnyel emlékeznek. 

Lódz (Łódź) város nevét 1940. április 11-én változtatta a náci hatalom Adolf Hitler parancsára Litzmannstadt-ra, Karl Litzmann porosz tábornok náci tisztviselő és politikus után. A Litzmannstadt gettó volt a leghosszabb ideig működő gettó a megszállt Lengyelország területén. Fennállásának idején közel 200. 000 ember fordult meg itt. A gettóban számos intézmény és hivatal működött. A gettó területén két különálló tábor is volt: a Roma tábor és a Przemysłowa utcai Gyerek tábor. A Litzmannsatdt gettó felszámolásának hetvenedik évfordulója alkalmából a látogatóknak szervezett séták keretében nyílik lehetőségük megismerni az egykori gettó történetét, szerkezetét, területét.

Néhány kép Lódzról:

 

Új érkezők, 1940 októbere

Új érkezők, 1940 októbere

Az emberek a piacon próbáltak túladni értékeiken a túlélésért, 1941

Az emberek a piacon próbáltak túladni értékeiken a túlélésért, 1941

Kivégzés, 1941

Kivégzés, 1941

Az idős férfinak egy gyermek segít papír ívek vágásában egy lodzi papír üzemben.

Az idős férfinak egy gyermek segít papír ívek vágásában egy lodzi papír üzemben.

Az évforduló keretében a Centrum Dialogu im. Marka Edelmana (Marek Edelman Párbeszédért Központ) és a Lodzi Közlekedés és Útfelügyelet kezdeményezésére 90 gránitkockát helyeznek el köztereken, amely emlékkövek a város egykori legnépesebb, Bałuty negyedében, 1940-1944 között működő, a II. világháború alatt a hitleristák által létrehozott gettó határát jelölik.

Lódz ma:

Fotó: www.cjnews.com

Fotó: www.cjnews.com

A program mindenki számára nyitott, de a részvételhez internetes regisztráció szükséges.

Bővebben a projektről és a programokról:

http://www.centrumdialogu.com/litzmannstadt-ghetto

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top