+ Zene

Ma este búcsúzik a Buena Vista Social Club

Mi volt előbb? A tyúk, vagy a tojás? A lemez, vagy a film? A zene, vagy a zenekar? Ha tudod a választ, írd meg egy kommentben.

Többféle válasz létezik arra, hogy mi a Buena Vista Social Club – valószínűleg a legtöbben a veterán kubai zenészek koncertező produkcióját kötik vele össze. A változó összetételű formáció tizenhat év szinte folyamatos koncertezése után búcsúturnéra indul, ma este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon búcsúznak a magyar közönségtől.

1

A Buena Vista Social Club eredetileg egy könnyűzenei klub volt Havannában a harmincas, negyvenes és ötvenes években, amikor a diszkrimináció egyre komolyabb méreteket öltött Kubában. A klubnak főleg fekete tagjai voltak és a Castro előtti idők emblematikus zenészbázisa volt. Az eredeti hely ma már nem áll és az egykori törzsvendégek sem igazán tudnak konszenzusra jutni abban, hogy pontosan hol volt a Buena Vista (jelentése: szép kilátás).

A szórakozóhely egyik sztárja a mambó nagykövete, Cachao López nagybőgős volt, a másik pedig Arsenio Rodríguez, a zseniális zenekarvezető, akinek életműve mérföldkő a latin zenék terén. Az 1959-es kubai forradalom azonban véget vetett a pezsgő kulturális életnek (a változás egyik legjobb lenyomata a nemrég bemutatott Chico & Rita című felnőttrajzfilm).

2

A Buena Vista Social Club másodsorban egy nagylemez, amit 1996-ban vettek fel Juan de Marcos González zenekarvezető és Ry Cooder amerikai gitáros vezetésével, egy rakás kubai zenésszel közösen, akik közül sokan a névadó klubban is játszott. A világzene-őrület akkor már tombolt és a kilencvenes évek egyik legsikeresebb nagylemeze lett, ezt bizonyítja a raklapnyi díj és az, hogy a Rolling Stone beválasztotta a világ legjobb 500 lemeze közé.

Az album mindössze hat nap alatt készült el és ekkor készült a formáció zongoristájának, Rubén Gonzáleznek a debütáló lemezének anyaga is. A zongorista első lemezének megjelenésekor 76 éves volt.

https://www.youtube.com/watch?v=HaerapRPS64

3

A Buena Vista Social Club egy dokumentumfilm címe is, amelyet Wim Wenders német rendező készített. A filmben a produkció készülte mellett megismerkedhetünk a zenészekkel, illetve részletek szerepelnek a zenekar londoni és amszterdami koncertjéről. Wim Wenders-t Oscar-díjra jelölték ezért a filmért.

4

A Buena Vista Social Club pedig végső soron egy koncertező produkció, amely a lemez és a film sikerének köszönhetően hódította meg a világot. A felállás folyamatosan változott a koncerteken is (az eredeti lemezen húsz zenész játszik) és sajnos az eredeti tagok közül egyre kevesebben élnek, így nem csoda, hogy ez lesz az utolsó turnéja a nevét Orquesta Buena Vista Social Clubra finomító társaságnak. A zenekar tagjai időközben persze nem lazsáltak, bár az eredeti név alatt csak egy folytatás jelent meg (egy 2008-as koncertlemez), de a közreműködők folyamatosan jelentettek meg lemezeket, legtöbbször Buena Vista Social Club presents… márkajelzéssel.

A zenekar búcsúturnéja két éven át tart, Franciaországból indult idén és jövőre egy nagyszabású kubai turnéval fog befejeződni, az utolsó koncert természetesen Havannában lesz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top