+ Zene

A Pet Shop Boys egy kódfejtő matematikus emlékére írt zenei életrajzot

Alan Turing neves brit matematikus, az elméleti számítástudomány és a mesterséges intelligencia atyja emlékére írt művét a londoni Royal Albert Hall közönsége állva ünnepelte.

Alan Turing neves brit matematikus, az elméleti számítástudomány és a mesterséges intelligencia atyja emlékére írt művét a londoni Royal Albert Hall közönsége állva ünnepelte, a zenét a Pet Shop Boys írta.

Alan Turing brit matematikust (1912-1954) homoszexualitása miatt meghurcolták az ötvenes években, ún. ’libidócsökkentő’ hormonkezelésre kényszerítették – ezt a börtön helyet választotta, amikor egy rendőrségi ügyben, ahol ő volt a sérelmezett (!), be kellett vallania, hogy homoszexuális kapcsolatban élt.

Turing vezetésével fejtették meg a németek Enigma-kódját a II. világháborúban, ezzel elősegítve a szövetségesek győzelmét. Turing 1954-ben halt meg tisztázatlan körülmények között, ciánmérgezésben. Valószínűleg mérgezett alma végzett vele, de kérdéses, hogy esetleg rosszul tárolt vegyszerek miatti baleset, vagy öngyilkosság állt-e a háttérben. Az angolok azóta nem győzik mosni a kezüket: pár éve Gordon Brown miniszterelnök kért nyilvánosan bocsánatot, tavaly pedig királyi kegyelemben részesült.

https://www.youtube.com/watch?v=bdzuwWM9sW0

A Pet Shop Boys tagjait egy tévéfilm inspirálta az 50 perces zenemű megírására és egy 1992-es életrajzot is felhasználtak a Man From the Future írása közben. A zenekar tagjai így nyilatkoztak:

Turing kora előtt járt mind a technológia, mind a szexualitás világát illetően. Megdöbbentően bátor és előretekintő volt az, ahogyan felvállalta homoszexualitását egy olyan korban, amikor a melegeket könyörtelenül üldözte a kormány.

A  Man from The Future előadását egy 18 fős kamarakórus segíti és bár a zenekar közismert hangzása fellelhető benne, az időnként atonális darab kissé eltér a zenekar többi dalától.

Októberben filmet is bemutatnak Turing életéről The Imitation Game címmel, a két főszereplő Benedict Cumberbatch és Keira Knightley.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top