+ Képzőművészet

A Zsolnay-család a Várba költözik

zsolnay

A július 31-én megnyíló, az Egy zseniális család: Zsolnay című kiállítás az év végéig látogatható az egykori Honvéd Főparancsnokság megújult épületében.

Mintegy hét évtized után látogathatja a közönség az egykori Honvéd Főparancsnokság épületét a budai Várban. A 850 millió forintos állami beruházással egy év alatt megújult épület nyitóeseménye egy Zsolnay-kiállítás lesz. Az 1897-ben emelt épület felújítását Deák Zoltán tervezte, Sárváry István, a Miniszterelnökség kiemelt kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára pedig a mai sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

A Várgondnokság vagyonkezelésében lévő Főparancsnokságot kulturális, turisztikai célokra, rendezvényekre fogják használni, cél, hogy önfenntartó legyen.

Gulyás Gábor, az Egy zseniális család: Zsolnay című kiállítás kurátora kiemelte: a július 31-én megnyíló és az év végéig látogatható tárlaton mintegy háromszáz művészi kerámia és porcelán lesz látható. A kiállítást a pécsi Janus Pannonius Múzeum és egy magángyűjtemény anyagából állították össze, és külön egységként mutatják be az épületkerámiákat.

Különleges, számottevő esztétikai értékkel is rendelkező művészi kerámiákat mutatunk be, a kiállítás ugyanakkor egy páratlan magyar család sikertörténetét is felvázolja.

A modern magyar művészetben, építészetben és iparban egyaránt meghatározó szerepet játszott Zsolnay-család története a 19. század közepén kezdődött. A Zsolnay Vilmos által felvirágoztatott pécsi kerámiagyár világhírűvé vált, az épületkerámiák használata a szecesszió magyar építészetének egyik ékköve lett, számos technológiai újítás – köztük az eozin vagy a pirogránit – is hungarikummá tette a Zsolnay-porcelánt. Zsolnay Vilmos halálát követően gyermekei vitték tovább a gyárat.

A kiállításhoz Mispál Attila rendező vezetésével rövidfilmek is készültek, melyekben színészek keltik életre a Zsolnay-család tagjait.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Rakovszky IStván szerint:

    A cím szerint Zsolnay Vilmos utódai költöznek a várba.
    Tudtommal közülü többen is kerámikai szakértők, tehát elvárható lenne, hogy őket kérték volna fel a kiállítás rendezésére, melyben előállítási procedurákat is bemutathattak volna.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top