+ Jegyzet

A szerencsivel bővül a hungarikumok sora?

hungarikumok

Pedig a jelenlegi hungarikumok negyedét is csupán minden tizedik válaszadó tudja felsorolni. A 18 éven aluliak között még rosszabb ez az arány.

A szerencsi csokoládé is hamarosan hungarikum lehet, mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az első Hungarikum Hétvége megnyitóján, de a várományosok között szerepel a székely kürtőskalács, Neumann János számítástechnikai hagyatéka, a vizsolyi Biblia és a Hévízi-tó is. „A hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei. Ezek a falak is megtestesítik mindazt, amit a magyarság alkotott a Kárpát-medencében” – jelentette ki a miniszter a rendezvény helyszínére, a budai Várra utalva. A budai várnegyed 2013. január 31. óta hungarikum.

Fotó: Kovács Attila

Fotó: Kovács Attila

Hogy pontosan mi is az a hungarikum,

arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk. A Magyar Ízek Alapítvány, a fesztivál társszervezője elvégeztetett egy országos felmérést, amelyből kiderült: a megkérdezettek majdnem 70 százaléka legfeljebb három hungarikumot tudott felsorolni a jelenlegi 41-ből, és csak minden tizedik válaszadó nevezett meg tíz vagy annál több hungarikumot. Érdekesség, hogy utóbbiak között kétszer annyi volt a férfi, mint a nő, illetve hogy a 18 év alattiak felének három hungarikum sem jutott az eszébe, és csak 3 százalékuk tudott legalább tíz hungarikumot helyesen.

A fesztiválon külön standon mutatkoznak be

a hungarikumok, többek között a csabai és a gyulai kolbász, a tokaji aszú, a pálinka, a szikvíz (szódavíz), a kalocsai fűszerpaprika, a Pick és a Herz téliszalámi, a magyar akácméz és a hízott libából előállított termékek, valamint a gasztronómiai vívmányok mellett olyan értékek, mint a mohácsi busójárás vagy a solymászat.

Fotó: Kovács Attila

Fotó: Kovács Attila

Közülük is kiemelkedik a Kürt Zrt. – idén január óta szintén hungarikumnak számító – adatmentő technológiája. A fesztivál megnyitóján ugyanis megégettek, majd vízbe dobtak egy számítógépes külső merevlemezt, amelyre előzőleg rámentettek egy fotót: azt a helyszínen készült csoportképet, amelyen mind a 41 hungarikum képviselője együtt látható. A Kürt Zrt. vállalta, hogy szaklaboratóriumába viszi, és vasárnapra, a fesztivál záró napjára helyreállítja a képet a megrongált adathordozóról.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top