+ Irodalom

Krasznahorkai az irodalmi Nobel-díj küszöbén

Krasznahorkai

Idén Krasznahorkai László kapta az America Awards irodalmi életműdíjat, amelyet 1994 óta évente adnak át az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként.

Idén Krasznahorkai László kapta az America Awards irodalmi életműdíjat, amelyet 1994 óta évente adnak át  az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként. A pénzjutalommal nem járó elismerést a Contemporary Arts Educational Project Inc. (Kortárs Művészeti Oktatási Projekt) adja át minden évben egy amerikai költőkből, próza- és színműírókból, valamint irodalmi kritikusokból álló zsűri döntése nyomán.

A nívós díjat

tavaly Reiner Kunze német író kapta, az ezt megelőző években pedig többek között Harold Pinter, Peter Handke, Inger Christensen és José Saramago részesült elismerésben – a korábbi díjazottak teljes listája itt olvasható. Krasznahorkai a pályafutása során a nemzetközi irodalomhoz való hozzájárulásáért kapta az életműdíjat, de nem ez az első jelentős, szakmai körökben aratott sikere az idén, hiszen májusban a neves közép-európai Vilenica-díjjal járó elismeréseket is a magyar író zsebelhette be.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top