+ Ajánló

Húzd ujjadra a Pápát, Elvist, vagy Jacko-t! – Gyűszűmúzeum

gyűszűmúzeum

Szkeptikusként indultam neki az ábrahámhegyi utcáknak, de gyűszű-rajongóként léptem ki a Gyűszűmúzeumból.

  • gyűszűmúzeum
  • gyűszűmúzeum

Fene se gondolná, hogy Európa legnagyobb gyűszűgyűjteménye egy ábrahámhegyi ház melléképületében rejtőzik. Persze, azt is be kell vallanom, hogy eddig azt hittem, hogy a gyűszű nem túl érdekes. A múzeumlátogatás sokkal hosszabbra nyúlt, mint terveztem, s bevallom, nagyságrendekkel több „jé!” és „hűha!” szökkent ki a számból, mint amennyit remélni mertem. Az egyetlen szobába összegyűjtött több ezer „varrászati segédeszköz” felületes áttekintése is olyan tömény élményt ad, mint a legnagyobb múzeumok vagy képtárak.

Az még nem is vezet túl messzire, ha számba vesszük az alapanyagokat: a legkülönbözőbb fémek, porcelán, üveg, műanyag, fa, bőr, az Etna vulkánikus kőzete, gyöngyház, féldrágakő a díszítéshez… Származási hely szerint nekiállni sem érdemes, mert nem tudtam Mészáros Magdinak olyan országot mondani, amire ne tudott volna válaszként gyűszűt mutatni. Az is kiderült, hogy Nagy-Britannia – sok egyéb mellett – gyűszűben is nagyon erős, a gyűjtemény jelentős része származik a szigetekről.

Nézegetés közben azért sikerül az információ-morzsákból összerakni a gyűjtemény vázlatos történetét is:

A geofizikus sógorom a ’80-as évek közepén, egy teheráni szimpóziumról hozott nekem egy gyűszűt. Azt gondolta, egy hobbi-varrónőnek jó ajándék, azzal kezdődött minden. Aztán tizenegy évvel ezelőtt, amikor nyugdíjba mentünk, a férjemmel leköltöztünk Pestről, és nagyjából akkor kezdődött az intenzív gyűjtés időszaka. Háromezer darabig teljesen képben voltam, de most, ötezer darab körül már nagyon nehéz követni a gyarapodást. Európában az én gyűjteményem a legnagyobb, és két évvel ezelőtt már a Guinness-rekord gondolata foglalkoztatott, de egy kanadai hölgyről kiderült, hogy majdnem kilencezer gyűszűje van! Ezt a hátrányt legfeljebb az unokáim tudják majd ledolgozni.

Ha már így rákaptam a gyűszűnézegetésre, egyszer szívesen megnézném, hogy a németországi gyűszűmúzeumban mit csinálnak tematizálás címszó alatt, mert valahogy rendet kell vágni a sokszínűségben, de annyi féle szempont lehetséges… a földrajzi mellett, vagy azon túl.

gyűszűmúzeum

Egy igazi gyűjtőnek mindig vannak új tervei

Vannak gyűszűk, amin híres emberek láthatók. Shakespeare, Dickens, Churchill, a huszadik század pápái, Michael Jackson. Egy porcelán és egy fa gyűszűkészlet – mindegyik 24 darabból áll – foglalkozik Jézus életével. Összerakható gyűszűkből az angol királyi ház története is, több ábrázolásban látható VIII. Henrik, és külön sorozat van a feleségeiből. II. Erzsébet minden évfordulójára készül gyűszű, de a királyi ház többi tagja is gyűszűt érdemel. Diana és Károly esküvőjétől egészen az egy évvel ezelőtt született kis hercegig.

Láttam olyan gyűszűt, amibe bele kell pillantani a zárt végén elhelyezett lencsén keresztül, s mintha távcsövön keresztül egy hajót néznénk. A Loch Ness-i szörnyről olyan gyűszű is akad, melyben Nessie mozgatható: kidugja a fejét.

Madarak, lepkék, vitorlások, autók, motorok, zarándokhelyek, mackók, lovak, kiscicák, mesefigurák, csoki- és zabpehely-reklámok, karácsonyok, ezredforduló, kínai horoszkóp, hónapok nevei versbe foglalva. Nehéz olyasmit találni, amiről nincs itt gyűszű!

Irigységem tárgyává és személyes kedvencemmé az a gyűszű vált, amelyik az igazoló irat szerint több mint száz évig pihent egy elsüllyedt hajóban a tenger mélyén.

Aki akar, felkészülhet előre, hiszen az interneten azért van gyűszű-szakirodalom.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top