+ Film

A homoszexuális kódfejtő két évvel rövidítette meg a 2. világháborút

kódfejtő

A mássága miatt később meghurcolt Alan Turingot kényszergyógykezelés alá vonták, tisztázatlan körülmények között hunyt el ciánmérgezésben.

Egy második világháborús brit kódfejtőről, a homoszexualitása miatt meghurcolt Alan Turingról szóló filmdrámával, a The Imitation Game című alkotás európai premierjével nyílik meg októberben az 58. BFI Londoni Filmfesztivál.

A produkció főszerepeit Benedict Cumberbatch és Keira Knightley alakítja. A premierre a londoni Odeon filmszínházban kerül sor, a mozihoz vezető Leicester Square-i vörös szőnyegen felvonul majd a film szereplőgárdája, valamint norvég rendezője, Morten Tyldum – értesült a The Hollywood Reporter.

A tavalyi londoni filmmustrát a Phillips kapitány című kalózdráma nyitotta meg: Paul Greengrass filmjében Tom Hanks játszotta a címszerepet.

kódfejtő

A The Imitation Game Alan Turing, a modern számítógépes technológia brit úttörőjének életét ábrázolja. Turing zsenialitása jelentősen hozzájárult, hogy sikerült megfejteni a németek háborús titkosító Enigma-kódját, egyes becslések szerint kódfejtő gépe két évvel rövidítette meg a háborút és rengeteg életet megmentett. A homoszexualitása miatt később meghurcolt és kényszergyógykezelt tudós 1954-ben hunyt el tisztázatlan körülmények között ciánmérgezésben. Néhány éve az akkori brit kormányfő, Gordon Brown kért nyilvánosan bocsánatot az egykori bánásmódért, amelyben Turingnak része volt, és amely feltehetőleg öngyilkosságához vezetett.

Cumberbatch, a Sötétségben – Star Trek és a Sherlock-filmek sztárja Turingot alakítja, Knightley pedig a kódfejtő közeli barátját és munkatársát, Joan Clarke-ot.

Clare Stewart, a londoni filmfesztivál igazgatója örömét fejezte ki, hogy a brit történelemre és számítógép-tudományra nagy hatást gyakorló Turingnak a filmvásznon igazságot szolgáltató The Imitation Game vetítésével veheti kezdetét a mustra.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top