+ Képzőművészet

Félmilliárddal támogatja a kormány a Szépmű Rembrandt-kiállítását

Külön szekció ábrázolja, hogy a társadalom egyes rétegei mit kezdtek a gazdagsággal és a meggazdagodott, polgárosodott társadalom szereplőit is felvonultatja az 500 millerrel megtámogatott, Rembrandt és a holland „Arany évszázad” című kiállítás.

A Szépművészeti Múzeum kiállításainak támogatása érdekében” 505 millió forint átcsoportosításáról döntött a kormány egy pénteken közzétett határozatában; a múzeum ezt az összeget a november elsején megnyíló Rembrandt és a holland „Arany évszázad” című kiállítására fordítja.

Mint a Szépművészeti az MTI megkeresésére hétfőn közölte, a nagyszabású kiállításon húsz Rembrandt- (közte a németalföldi mester legkorábbi és a legutolsó alkotása), valamint három Vermeer-festmény lesz látható.
A spanyol festészet öt évszázadát, valamint a 15-18. századi itáliai piktúrát (Botticellitől Tizianóig, majd tovább, Caravaggióig) bemutató sorozat folytatásaként megnyíló Rembrandt és a holland „arany évszázad” című tárlat 170 festményt mutat be az 1600-as évek legnagyobb németalföldi mestereitől.

Rembrandt szepmuveszeti 500 millio kiallitas
A múzeum hangsúlyozta: hasonlóan átfogó holland kiállítást korábban nem láthatott a magyar közönség, utoljára 1967-ben a varsói múzeummal együttműködésben mintegy száz művet állítottak ki a Szépművészetiben.
A kiállítás több szekcióból áll majd össze. Az első a történeti hátteret mutatja be, a második az új, a kereskedelemben meggazdagodott, polgárosodott társadalom szereplőit vonultatja fel, többek között Frans Hals portréival, csoportképekkel.
Külön szekció ábrázolja, hogy a társadalom egyes rétegei mit kezdtek a gazdagsággal, itt zsánerképekkel, csendéletekkel találkozhat a látogató. A negyedik téma a vallás, a protestantizmus megjelenése a festészetben, ezt követi Rembrandt és leideni körének művészete.
A következő szekció a városi életet jeleníti meg, itt a fő attrakció a három Vermeer-vászon lesz (a mindössze 38 képből álló életműből): a Geográfus, az Asztronómus és A katolikus hit allegóriája, Frankfurtból, Párizsból és a New York-i Metropolitan Múzeumból. A kiállítást a tájképek zárják – közölte a Szépművészeti Múzeum.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top