+ Tánc

Eltáncolják az izzó trónon elégetett parasztvezért – Dózsa 500

dózsa

A táncjátékban elsősorban a szerelmes férfit, a mélyen vallásos katonát és a vívódó Dózsa Györgyöt láthatja a közönség.

Dózsa György halálának 500. évfordulójára emlékeznek a hétvégén a székelyföldi Dálnokon, az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is fellép.

A dálnoki polgármesteri hivatal, valamint a Kovászna megyei tanács által szervezett emlékünnepség szombaton megemlékező istentisztelettel kezdődik, majd fellépnek a dálnoki iskolások és a Dálnoki Harmónia Vegyes Kórus. A résztvevők megkoszorúzzák Dózsa György szobrát, köszöntő beszédet mond Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke és Bartók Ede Ottó, Dálnok polgármestere. Ezt követően nyílik meg a Ványai Ambrus munkáiból készült tárlat – közölte pénteken a Kovászna megyei önkormányzat.

A dálnoki rendezvény mellett Sepsiszentgyörgyön az Óriáspince-tetőn mutatják be szombaton este a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek a Székely Dózsa György című tánckrónikáját, amelyet Zsuráfszky Zoltán állított színpadra. A történelmi forrásokon alapuló táncjátékban elsősorban a szerelmes férfit, a mélyen vallásos katonát és a vívódó embert láthatja a közönség. A produkciót a Magyar Nemzeti Táncegyüttes nyári turnéja keretében mutatják be Erdélyben – olvasható a táncegyüttes honlapján.

Szerdán a temesvári Nemzeti Színházban is láthatta már a közönség az előadást, amit augusztus 17-én Kolozsváron is bemutatnak az ottani magyar operában.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top