+ Parasztvakítás blog

Szombattól lehet részegen biciklizni

szombattól

Az az igazság, hogy nincs nagyobb élvezet, mint öt sör után kivilágított biciklin hangtalanul suhanni a sötét éjszakában.

Az az igazság, hogy nincs nagyobb élvezet, mint öt sör után kivilágított biciklin hangtalanul suhanni a sötét éjszakában.

Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van – derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.

A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.

A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.

Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet is.

Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt (amennyiben a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek). Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett.

A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.

 

3 hozzászólás

3 Comments

  1. hehehe szerint:

    Látom a cikk írója máris részeg… Hol van leírva a jogszabályban hogy részegen lehet kerózni?

  2. alex53 szerint:

    A törvényalkotókat tenném felelőssé, minden ittas bringás által okozott baleset esetén, bűnsegédi bűnrészességgel vádolva!
    Főúton, mellékúton egyaránt!
    Bringás iszik, egyensúlyát veszti, balesetet okoz, vétlen halottak, súlyos sérültek, …
    Törvényalkotó mosolyog, és azt mondja; Nem az ittasság következtében következett be a baleset…
    Ekkora bunkó, sötét rendeletet ritkán látni, azt is csak hazánkban!
    Bringás behajthat az egyirányú utcába szemből!
    Ki az az állat, aki ilyet kitalál?!?
    Mennyi lehet, az alkohol?
    Ki állapítja meg, hogy ittasan, „biztonságos vezetésére képes”…?!?
    „…ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol…”

    • Benedek Leila szerint:

      „Bringás behajthat az egyirányú utcába szemből!”

      Ez sok helyen így van, pl. Bécsben is.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top