+ Jegyzet

Nálunk sem könnyű kínainak lenni!

kínai-magyar

A Magyarországon élő kínaiakról valamiért nem a több ezer éves kultúra jut eszünkbe, persze lehet, hogy erről ők is tehetnek. (könyv)

Ahhoz képest, hogy minden negyedik ember kínai, nem állíthatjuk azt, hogy túl sokan lennének a Kárpát-medencében. Persze, ha azt nézzük, hogy mennyivel több kínai él itt most, mint húsz évvel ezelőtt, akkor jó sokan lettek. Piacok, üzletek, vendéglők… és a gyorsan kialakuló sztereotípiák, amire jócskán rásegít a kabaré-tréfák sora is. Nem nagyon gondolunk arra, hogy milyen lehet velünk egy országban élni. Nem tudunk semmit a szokásaikról, ünnepeikről, családi életükről, pedig a gyerekeik itt járnak iskolába, s tényleg igyekeznek beilleszkedni.

Azt sem nagyon tudjuk, hogy ők mit gondolnak rólunk, s arról talán jobb nem is beszélni, hogy mi mit gondolunk az őbennük rólunk kialakult képről. Utóbbi nyilván minket minősítene…

Véletlenül akadt kezembe a MAGYARORSZÁG, AHOL ÉLEK című kínai-magyar kétnyelvű könyvecske (ISBN 963 460 711 X), mely azoknak a kínaiaknak hivatott segíteni, akik itt szeretnének élni. A dr. Meng Chuande által 2005-ben kiadott másfélszáz oldalas kötet sok hasznos információt, és sok egyéb érdekességet tartalmaz. Érdemes belelapozni. A hármas felosztású könyv első és második része praktikus ismereteket tartalmaz. Ebből talán a  „rövid magyar történelem” a legizgalmasabb. Mit mesél el egyik kínai a másiknak, ha a magyar történelmet kell kivonatolni. Az első, háromoldalas lecke a kezdetektől 1849-ig tárgyalja a tudnivalókat. Olvassunk bele!

Az időszámításunk előtti 4. évezredtől elődeink az Ural hegység táján éltek. Nyugat felé vándorlásaik során a hét törzs törzsszövetségbe lépett, majd vérszerződést kötöttek a törzsfők.

A Kárpát-medencébe 895-ben érkeztek Árpád fejedelem vezetésével. Végleges letelepedésünket ebben a hazában nevezzük honfoglalásnak. A honfoglalást örökítette meg később III. Béla király jegyzője, Anonymus, akinek szobra ma a budapesti Városligetben található. Géza fejedelem kezdte el a keresztény állam megalapítását. Géza fiát, Istvánt 1001. január 1-én királlyá koronázták Esztergomban. Ő fejezte be apja munkáját: megalapította a keresztény európai államot, így lett államalapító királyunk, Szent István.

Valljuk be, van némi pikáns báj abban, ahogy többes szám első személyben fülünkbe cseng a történelmi zanza. Ahogy az is kedves, ahogyan egy ennyire kivonatos történelemben központi szerepet kap a gazdaság. Például:

… A trónküzdelemből Károly Róbert került ki győztesen. Korszerű hadsereget hozott létre, gazdasági reformjai, értékálló aranypénze felvirágoztatta a 14. század közepén a magyar államot. Ezt folytatta fia, I. Lajos király, akinek uralkodása alatt Magyarország Közép-Európa erős államává nőtt.

A 14. századi gazdasági fellendülés Zsigmond király uralkodása alatt is folytatódott…

Néhány sorral lejjebb:

Hunyadi János ismerte föl először a török veszély nagyságát. Nemcsak az ország vagyonát, hanem még a sajátját is mozgósította a védelem érdekében.[…Mátyás] fejlődő mezőgazdaságot, virágzó városokat, szervezett államot hagyott maga után.

kínai-magyar 02

A könyv 30. oldalán a „művészeti élet személyiségeiről” van szó. Kellemes böngészést!

Az igazi csemegék a kötet végén, az Érdekes közmondások és szólások című fejezetben vannak.
Értelemszerűen csak a magyar nyelvű változatból idézünk néhányat. Bízva abban, hogy ezek által is gazdagodik a magyar kultúra.

 

Olyan, mint a puffadt béka

Lesz még békára dér

Hallgat, mint aki beszart

Bogarat ereszt valakinek a fejébe

Bűzbe kever valakit

Az eb sem hugyozza meg

EB CSONT BEFFOR

Mindenbe belenyújtja a nyelvét

Megtelt a pohár

Ruha teszi az embert

Buta, mint a seggem

Hosszú az ujja

Zavaros vízben jó halászni

Legközelebb, ha „a kínainál” vásárolok, eszembe fog jutni az ő sokezer éves kultúrája, s az is, hogy talán nem magától mond mókás dolgokat, hanem olvasta… „valahol”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top