+ Irodalom

Fehérorosz író kapta a Visegrádi Keleti Partnerség irodalmi díját

babkou

három fehérorosz, két örmény és egy ukrán jelölt közül választották az általuk legjobbnak ítélt művet és annak szerzőjét. Így nyert Babkou Perc című regénye.

Ihar Babkou fehérorosz író, költő, filozófus, műfordító Hvilinka (Perc) című regénye kapta idén a Visegrádi Keleti Partnerség Irodalmi Díjat (VEaPLA).

A VEaPLA a visegrádi és a Keleti Partnerség országainak, köztük Örményországnak, Azerbajdzsánnak, Fehéroroszországnak, Grúziának, Moldáviának és Ukrajnának a közös kulturális kezdeményezése – tájékoztatott Pálfalvi Lajos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szlavisztika Tanszékének vezetője, aki a zsűri tagjaként részt vett a díj odaítélésében.

Az elismerést idén Ihar Babkou fehérorosz író Hvilinka (Perc) című regénye kapta. A négy tagú szakmai grémiumban Pálfalvi Lajos mellett a varsói egyetemről Paulina Olechowska, a prágai Károly Egyetemről Tereza Chlanová, a pozsonyi Comenius Egyetemről L’ubor Matejko foglalt helyet.

A tanszékvezető elmondta:

Három fehérorosz, két örmény és egy ukrán jelölt közül választották az általuk legjobbnak ítélt művet és annak szerzőjét. A nyertes írást az egyik visegrádi ország nyelvére is lefordítják. A díjátadó november végén lesz a pozsonyi Comenius Egyetemen.

Az irodalmi elismerés célja,

hogy bemutassa a közép-európai olvasó közönségnek a Keleti Partnerség országainak irodalmi életét és kiemelkedő személyiségeit, másrészt hogy elősegítse az irodalom és a kultúra területén a regionális együttműködést a Keleti Partnerség és a V4 országok között.

A tervek szerint a VEaPLA minden évben kiosztja majd az Év könyve díjat is, valamint a projekt keretében létrehoznak egy olyan adatbázist is, amely a Keleti Partnerség országainak szerzői mellett kritikákat, a kiadókról, a díjakról, az irodalmi élet eseményeiről szóló információkat tartalmaz majd.

Ihar Babkou a minszki egyetemen tanít filozófiatörténetet és posztkoloniális elméletet. Eddig három verseskötete, két regénye, egy esszékötete és egy monográfiája jelent meg.

A fehérorosz szerző írásaival több folyóiratban köztük a Nagyvilágban, Magyar Lettre Internationale-ban, a Szépirodalmi Figyelőben, illetve a Szláv Textuson találkozhattak a magyar olvasók.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top