+ Zene

Elhunyt Johnny Winter, a legfehérebb bluesgitáros

johnny winter

Remélem jó zenészként fognak rám emlékezni – nyilatkozta Johnny Winter nagyjából egy hónappal ezelőtt.

70. évében elhunyt Johnny Winter (teljes nevén John Dawson Winter III), amerikai énekes és bluesgitáros. Producere volt Muddy Waters Grammy-díjas lemezeinek, saját lemezeit pedig rendszeresen jelölték a díjra. A Rolling Stone magazin beválasztotta őt a 100 legnagyobb gitáros közé.

Testvére a nála két évvel fiatalabb Edgar Winter szintén sikeres zenész és Johnny-hoz hasonlóan szintén albínó, már iskoláskoruktól kezdve felléptek együtt. Johnny Winter fellépett Woodstockban, első lemeze 1969-ban jelent meg és azóta lényegében folyamatosan aktív.

Nemrégiben adtak ki True To The Blues címmel egy 4 lemezes válogatást, amely életművének legjobb pillanataiból szemezget. Érdekesség, hogy becslések szerint kereskedelmi forgalomban levő lemezeinek nagyjából háromnegyede kalózfelvétel, vagy nem hivatalos újrakiadás.

Halálhírét sokáig nem erősítette meg semmilyen hivatalos hír, most már sajnos megbízható közeli forrásokból biztosnak tűnik, hogy a hír igaz; magyarul a MusicPress számolt be a hírről. Johnny Winter Svájcban, Zürichben hunyt el.

„Remélem jó zenészként fognak rám emlékezni” – nyilatkozta nagyjából egy hónappal ezelőtt a Ground Zero magazinnak. Johnny Winter folyamatosan turnézott, 2008-ban és 2009-ben is járt Budapesten. A nyáron még rengeteg lekötött fellépése lett volna, új lemezét szeptember elején tervezték kiadni.

https://www.youtube.com/watch?v=Q_4u9fyWQC0

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top