+ Irodalom

Könyvsorsok napjainkban – Hagyd el, cseréld, találd meg!

könyv

A kezdeményezés oly annyira sikeressé vált, hogy a bookcrossing szó külön fogalommá vált és még a Concise Oxford Dictionary-ban is helyet kapott, valamint A Legjobb közösségi oldal és a Legjobb Társadalmi/Hálózatépítő oldal címét is bezsebelte 2005-ben.

  • könyv
  • könyv
  • könyv
  • könyv
  • könyv
  • könyv
  • könyv
  • könyv
  • könyv
  • könyv
  • könyv
  • könyv

Cseréld el, veszítsd el, találd meg! Manapság a könyvbeszerzés gyökeres változáson ment át: elmúltak azok az idők, mikor az olvasásra éhes delikvens egy könyvesboltból vagy egy „közönséges” könyvtárból szerzi be a hőn áhított olvasmányt. Négy olyan speciális és Magyarországon is előforduló példát mutatunk be, melyeknél a könyvszerzés valami extrával van megfűszerezve.

Hagyd el, találd meg, hagyd el újra! – BookCrossing/Veszíts el egy könyvet!

2001-ben pattant ki a BookCrossing ötlete az amerikai Ron Hornbaker és felesége, Kaori fejéből, a WhereGeorge.com honlap alapján, melyben megjelölt bankjegyek nyomába lehetett eredni. Mivel mindketten szenvedélyes könyvfalók voltak, így adta magát a dolog, hogy ez lesz az a tárgy, melynek sorsát a véletlenre és lelkes ismeretlenekre bízzák.
A játék pofonegyszerű, csak egy olyan könyvet kell keresnünk személyes könyvtárunkból, melyről úgy gondoljuk mások is szívesen elolvasnák, majd bele kell ragasztani azt a sárga matricát, melyen egy vidám, pálcikalábú könyv szaladgál. Minden levonó saját azonosítóval rendelkezik, melyet a BookCrossing honlapján regisztrálhatunk. Ezután jön a búcsú ideje, a megjelölt példányt ott kell „felejteni” egy nyilvános helyen, ahol mások is meglelhetik. A szerencsés megtaláló szintén feliratkozik a honlapra, majd a mű olvasás után ő is megválik a könyvtől, melynek kalandozásait és útvonalát a portálon tovább követhetjük.

könyv

A kezdeményezés oly annyira sikeressé vált, hogy a bookcrossing szó külön fogalommá vált és még az Concise Oxford Dictionary-ban is helyet kapott, valamint A Legjobb közösségi oldal és a Legjobb Társadalmi/Hálózatépítő oldal címét is bezsebelte 2005-ben. A statisztikák szerint 2013-ig több mint 10 millió könyvet veszítettek el, 132 országban.

könyv

A kezdeményezésnek magyar nyelvű változata is van (Veszíts el egy könyvet!), mely az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár nevéhez kötődik. A könyv elhagyás támogatása mellett, a site lehetőséget ad az összes hazai könyvtár tartalmának böngészéséhez, illetve az egy-egy regényért rajongó csoportokat is összehozza. Az ő indítványozásukra jött létre a Nagy Könyvelhagyó Nap is, ahol a szervezők és a lelkes résztvevők kollektívan potyogtatják szét könyveiket sorsukra bízva azokat. Ezen a napon számos neves magyar író a dedikálásával járul hozzá az olvasás ilyen módon történő népszerűsítéséhez.

Mind az eredeti, mind a magyar nyelvű mozgalom rendezői felhívják a figyelmet arra, hogy ne olyan könyveket áldozzunk fel a vakszerencse oltárán melytől meg akarunk szabadulni, hanem olyanokat veszítsünk el, melyek közel állnak a szívünkhöz és úgy gondoljuk, azokat mások is szívesen olvasnák.

könyv

Közösségi könyvcsere – rukkola.hu

Egy jó könyvre vágysz? Ajándékozz el egy könyvet ma, kapsz érte másikat holnap. Ezzel a kezdőszöveggel vár minket a rukkola.hu megragadva ezzel az oldal működésének lényegét, ahol lehetőségünk van saját kötetünket mások kedvenc olvasmányaira cserélni. A 2012-ben indult rukkola.hu oldalon a tagok naponta már 650 könyvet passzolgatnak át egymásnak és a felhasználók száma rohamosan gyarapszik. A site elnyerte a Primus Capital Partners és a Metropol „Alap a jövőhöz!” díját is, mely a legjobb egyedi ötlettel induló vállalkozást kereste.

Az oldal alapszabályai:

– Rukkolj olyan könyvet, amit magad is happolnál!
– A rukkoló állja a költségeket. Mindig postázz, ha azt kérik!
– Csak annyi könyvet rukkolj, amennyit képes vagy elküldeni postán!
– Ha happoltál, akkor elsőnek vedd fel a kapcsolatot a rukkolóval!
– Légy kedves, adj örömöt! Mindig válaszolj az emailekre!
– Rerukk, rerukk, rerukk! Tedd vissza a könyvet, ha elolvastad!
– Érezd jól magad! A rukkola nem lóverseny, a rukkoló pedig nem gőzmozdony.

Sajátos recycling – Könyvtár telefonfülkéből

Világszerte hódit a leselejtezett és nem használt telefonfülkék minikönyvtárra alakítása. A kezdeményezés Magyarországot sem kerülte el, 2012-ben például 3 példány került átalakításra Miskolcon a Műút folyóirat és a Kultmélyvíz civil akciócsoport indítványozásának köszönhetően. A könyvtár egy flashmob keretein belül indult – sajnos rövid – hódítóútjára , ahol a városlakók egy másik művért cserébe elvihették az alkotásokat. Sajnos a dolog csak 2 hetet élt meg, mivel a könyveket elvitték ugyan, de a serény könyvgyűjtők cserébe nem adtak semmit..

könyv

Guruló könyvtár egész Barányában – Könyvtárbuszok

Sajátos módját választotta a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár is az olvasás népszerűsítésének. Baranya számos településén könyvtárbuszokat indítottak el, melyen számos dokumentum, valamint internet segíti a lakosokat abban, hogy a Tudásközpont milliós állományából kölcsönözni tudjanak. A járműveken található külön olvasósarok is, de a mozgássérültekre is gondoltak.

könyv

Barnulj könyvvel! – Strandkönyvtár

Azoknak, akik nem elégszenek meg a léha standon fetrengéssel és a vízparton is magukba szívnák a kultúrát, kiváló lehetőség a strandkönyvár megjelenése. A főszezonban működő bibliotékában bárki belekukkanthat a polcokon található művekbe és folyóiratokba, de lehetőség van egyhetes olvasójegy váltására. A főleg könnyed olvasmányokra specializálódott strandkönyvtár először a balatonalmádi Wesselényi strandon bukkant fel, de ma már Keszthelyen, Balatonfüreden és Siófokon, de még a Tisza-tónál is élvezhető hasonló szolgáltatás is.

k6m

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top