+ Zene

Zenészek a világhír előtt – a Beatlestől a Pearl Jamig

világhír

Moby punkként kezdte, Eddie Vedder benzinkutas trubadúrként, Lou Reed pedig a Beach Boys babérjaira tört.

Nemrégiben híres írók első munkahelyeit vettük végig, most pedig híres zenészek ismeretlen zenekarait tekintjük át. Moby punkként kezdte, Eddie Vedder benzinkutas trubadúrként, Lou Reed pedig a Beach Boys babérjaira tört. Ifjú tehetségek a világhír előtt. Csupa izgalom és meglepetés!

The Beatles → The Quarrymen: In Spite Of All The Danger (1958)

A Quarrymen a világ egyik leghíresebb amatőrzenekara, később egy bizonyos The Beatles nevű produkcióvá nőtte ki magát. Ekkor azonban még csak liverpooli bálokon játszanak a pattanásos Lennonék, akiknek 17 shillingjébe került ez a felvétel. A szerzemény további különlegessége, hogy ez az egyetlen dal, amelynek a szerzőpárosa Paul McCartney és George Harrison (aki ekkor még mindössze 15 éves!). A későbbi lemezeken ugyanis George mindig önálló szerzőként van feltüntetve, McCartney pedig párban Lennonnal, noha a valóságban a dalok többnyire különírták, legfeljebb kisegítették egymást, ha valamelyikük elakadt.

A Quarrymen első felvétele

A Quarrymen első lemezének címkéje

Egyébként a 17 shillingért cserébe a fiúk egyetlen darab acetát-lemezt kaptak, amit minden tag egy hétig tarthatott magánál. John Lowe zongorista volt az utolsó a sorban és végül az ő egy hetéből 25 év lett. Ez a lemez ma nagyjából 40 millió forintot ér.

Lou Reed → Lewis Reed & Group: Merry Go Round (1962)

Lou Reed meglehetősen mozgalmas életet élt már a Velvet Underground előtt is. Többek között a Pickwick International nevű lemezcégnek volt a házi dalszerzője, amely cég a nevével ellentétben egy kis független kiadó volt, amely olcsó lemezekre szakosodott. Lou ebben az időszakban sok Pickwick-kiadású lemezen játszik session-zenészként, de akkor még arra sem méltatták, hogy a nevét feltüntessék a borítón. A Merry Go Round című dalt is Lou Reed szerezte, azonban akkor még nem a Pickwick-nek dolgozott, hanem elsőéves egyetemista volt. Kissé a Beach Boys világát idézi meg ez a szerzemény és az egyetlen dolog, ami ettől elüt, az nyilván Lou Reed hangja, ami kevéssé passzol a tengerparti popzenéhez.

https://www.youtube.com/watch?v=CJ2z1jK-pDQ

Bruce Springsteen → The Castiles: Baby I (1966)

Bruce Springsteen élete első stúdiófelvételét a The Castiles nevű zenekarral készítette, ekkor még mindössze 17 éves volt. Félóra stúdióidőt kaptak, ezalatt két dalt sikerült felvenni (a másik dalnak That’s What You Got a címe). Mindkét dalt közösen írta George Theiss nevű zenésztársával a stúdióba tartó autóúton. Szintén acetátlemezt nyomtak belőle, ebből mindössze 4 eredeti példány létezik. Érdekes, hogy a Castiles zenekarban nem a későbbi Boss volt a középpontban, ebben a dalban is szerzőtársa viszi a főszólamot. Az első Bruce Springsteen-lemez 1973-ban jelent meg, hét évvel később.

A Castiles zenekar, a jobb szélén Bruce Springsteen

A Castiles zenekar, a jobb szélen az ifjú Bruce Springsteen

Moby → Vatican Commandos – Hit Squad For God (1985)

A listánk legmeglepőbb találata alighanem a Vatican Commandos zenekar, amely mindössze három évig létezett a nyolcvanas években. A provokatív nevű zenekarban akkor még rövidített polgári nevén, Richard Hallként játszott a későbbi elektro-guru Moby. Bár bizonyos jelekből (vegán étrend, obskúrus feldolgozások) lehet következtetni Moby múltjára, de azért ez így is több mint meglepő. Pedig Moby nem tagadta meg a zenekart: itt látható egy 2010-es koncertfelvétel, ahol eredeti felállással koncerteznek, a gitároknál Moby!

https://www.youtube.com/watch?v=xtsM2m7FoGw

Eddie Vedder  Eddie Vedder – One Step Up (1988)  

A Pearl Jam énekese, az akkor még zenekart kereső Eddie Vedder 1988 nyarán készített egy 4 dalos demókazettát. Eddie még csak 24 éves és alkalmi munkákat vállalt, főleg éjszakai műszakban. Mivel általában egyedül volt és nem volt túl nagy a hajtás sem, így legtöbb dalát ott írta egy szál gitárral. A One Step Up azonban nem saját dal, hanem egy Bruce Springsteen-feldolgozás, a Főnök 1987-es lemezéről; a dalválasztás tökéletesen reprezentálja Vedder lelki alkatát. Érdemes egy pillantást vetni a borítóra, csak kihajtva látjuk teljesen, hogy az össze-vissza pöttyök Eddie széttorzított önportréját adják ki. A zenekarkereső felvétel egyébként sikeres volt, nem sokkal később Eddie Vedder csatlakozik a Bad Radio nevű zenekarhoz, amelynek 1990-ig marad a tagja. A kazettázás nagyon működött nála, hiszen a Pearl Jammel való kapcsolat is kazettaküldözgetéssel indult, amin már a klasszikus első lemez dalai szerepeltek.

Eddie Vedder demója, 1988

Eddie Vedder demója, 1988

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top