+ Ajánló

A művészet jelen van – Idén is ARTplacc Tihanyban

ARTplacc

Kortárs művészet, Balaton, bor, levendulaillat: könnyű, kultúraízű napokkal kecsegtet az idei ARTplacc Tihanyban. Mondjuk a programot. (Librarius-hír)

Kortárs művészet, Balaton, bor, levendulaillat: könnyű, kultúraízű napokkal kecsegtet az idei ARTplacc Tihanyban. Mondjuk a programot.

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál szervezői idei, az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő ötnapos eseménysorozaton nem kevesebbet tűztek zászlajukra, minthogy a Balaton Közép-Európa egyik meghatározó nyári kortárs művészeti találkozóhelyévé váljon mind az alkotók, mind a közönség számára. Ez több szempontból is nagy kihívás. Aki volt már az előző években a tihanyi művészeti eseményen, biztosan emlékszik, mennyire döcögős volt a szervezés, rémes a helykiosztás és némileg kaotikus a programkínálat. Egyrészt nem lehetett tudni, hol és mi zajlik éppen. A helyszínek eltolása pedig nagyon rossz ötlet volt, főleg összekötő közlekedési lehetőségek nélkül. De nagy pozitívum volt számomra, hogy az idei ARTplacc sajtótájékoztatóján a projektmenedzser becsületesen elismerte ezeket a hibákat – és a szervezők minden erejükkel azon munkálkodnak, hogy az idei fesztiválra mindent orvosoljanak. Hatalmas előrelépés például, hogy a korábbiaktól eltérően most minden egy helyen, a kompkikötő szomszédságában lévő vízparti ligetben összpontosul.

tihany artplacc balaton muveszet jelen van 2014

Széles nemzetközi palettát

is játékba hívtak a Páneurópai Piknikre emlékezve: a kiállító művészeken túl az irodalmi, zenei, filmes, színházi és tematikus gasztronómiai napok izgalmas keretet adnak egy ún. Páneurópai Kortársművészeti Piknikhez, amellyel szimbolikusan egyesítik a régió kultúráját. A fókuszban Közép-Európa azaz Ausztria, Csehország, Lengyelország, Németország és Szlovákia áll, de a világ összesen húsz országából is érkeznek művészeti produkciók – de gasztronómiai ínyencségek is, melyekből a sajtótájékoztatón kaptunk nagyon finom bemelegítőt.

A nemzetközi szálak mellett jelentős hazai intézményének is bemutatkoznak az ARTplaccon. A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház is kilép a budapesti falak közül, hogy a Balaton partján önálló anyaggal és programokkal jelenkezzen, a gyermekek számára is. De ne gondoljuk azért, hogy Hantaikat fogunk a Balcsiparton nézegetni, vagy a Magnum fotóstúdió képeit – a két nagy nevű intézmény vetítésekkel, beszélgetésekkel, játékokkal és műhelyprogramokkal gazdagítja a tihanyi art-palettát.

tihany muveszet jelen van artplacc balaton

Dobpergés és örömóda:

hosszútávú együttműködés kezdetét jelzi az idei év a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az ARTplacc között. A tavaszi tihanyi előkészítő hét után az ARTplacc alatt beélesednek a MOME Tihanyra tervezett, a társadalmi hasznosságot szem előtt tartó, elsősorban helyi fiataloknak szóló ingyenes alkotóműhelyei és egy nagyívű fotográfiai projekt is.

A kortárs kereskedelmi galériák a kezdetektől fogva kiállítói az ARTplaccnak: idén párbeszédre lépnek a régió friss, független kollektíváinak projektjeivel, hogy még teljesebb képet kaphassunk a kortárs művészet mai kérdésfeltevéseiről, amelyekkel vetítések és workshopokon keresztül ismerkedhetünk meg. Idén is hangsúlyos lesz a művészetközvetítés: naponta többszöri tárlatvezetések magyar és angol nyelven – külön gyerekeknek is. A nyári éjszakákon maradandó élményt nyújthat – akár kortól (és becsípettségi szinttől) függetlenül – a lámpaoltás után rendezett elemlámpás tárlatvezetés.

tihany artplacc muveszet jelen van balaton

Az ARTplacc a kultúra más területeire is elkalauzol a régió kulturális intézeteivel együttműködve: az Európai Könyvek Olvasósarokban a kortárs irodalom legjavát ismerhetjük majd meg, az író-olvasó találkozókon pedig a szerzőkkel találkozhatunk. Esténként a vízparti moziban Közép-Európa fontos rendszerváltás tematikájú filmjeit és friss közönségfilmeket láthatunk, amelyekkel párhuzamosan izgalmas színházi produkciók, koncertek és a napokat záró dj-szettek közül is választhatunk. A multikulturális programkínálatot remekül kiegészíti a street foodra koncentráló Európa Bisztró, ahol minden nap más közép-európai nemzet gasztrokultúrája kerül terítékre.

A művészet és a gasztronómia érinkezési pontjai idén is kitüntetett figyelmet kapnak. A II. Tihanyi Gasztro-Művészeti Napok az ARTplacc kísérőrendezvényeként ezekre az érintkezési pontokra koncentrál egész napos kóstolókkal, bemutatókkal, workshopokkal. Akinek mindenez nem lenne elég, a VIP programcsomagnak köszönhetően Balaton-felvidéki műteremlátogatást ötvözhet borkóstolással vagy részese lehet a Kogart Kiállítások Tihany és a balatonfüredi Vaszary Villa exkluzív tárlatvezetéseinek is.

ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál Tihany. A fesztivál időtartama: 2014. július 16-20.

Jegyárak: napijegy 1500 Ft, fesztiválbérlet 4500 Ft, VIP programcsomag 10 000Ft, gyerekeknek 14 éves korig ingyenes.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top