+ Képzőművészet

Ki volt a leány gyöngy fülbevalóval?

leány gyöngy fülbevalóval

Ajka a kor divatjával ellentétben résnyire nyílt, mintha mondani akarna valamit, fején a turbán sem európai jellegzetesség.

Mintha mozdulat közben festette volna Vermeer, a lány felénk fordul. Fülében a gyöngy misztikum, szinte valószerűtlen, ekkorát kecsesen viselni képtelenség. Talán soha nem is létezett, ahogy viselője sem, népszerűsége kétségkívül sokat köszönhet titokzatosságának.

Az alkotó, Johannes Vermeer különcnek számít

a németalföldi festők között. Kortársai tárgyakkal, beszédes kellékekkel telezsúfolt képeivel szemben Vermeer játszik velünk. Mindig sokat hagy a képzeletnek, jeleneteiben nem egyértelmű a szereplők viszonya, a történetet a szemlélő találja ki hozzá. Mintegy három tucatnyi fennmaradt festményéből mára a Leány gyöngy fülbevalóval a leghíresebb, az 1995-ös washingtoni Vermeer-kiállításnak köszönhetően, amelyet a festménnyel hirdettek.

Nagyszerűen mutat reprókon, ami rengeteget számít a tömeges nyomtatás korában, amikor a festmények bárki számára elérhetőek.

– mondja Emilie Gordenker, a Mauritshuis igazgatója. Innen indult és itt látható a Leány, mióta visszatért világkörüli útjáról, ahol 2,2 millióan voltak kíváncsiak Vermeer mesterművére.

Akárcsak a Mona Lisa,

a névtelen lány is izgatja már a fantáziánkat egy ideje. A Tracy Chevalier bestselleréből készült filmben Scarlett Johansson alakította, ebben a történetben gyönyörű metaforákkal átszőtt lelki szerelem fűzi össze a festőt múzsájával, aki nem más mint a ház egyik cselédje.

Saját idejében, az 1600-as évek második felében még nem annyira számított a lány kiléte. Lehetett akár Vermeer lánya, szomszédja, titkos szeretője vagy akár egy idealizált kép, mint ahogyan a XXI. század számára is. Még az is lehet, hogy az írónő találta el. A korban gyakori volt az ún. „tronie” festészet, amely kifejező arcú alakokat vagy egzotikus kosztümbe öltözött szereplőket ábrázolt.

Leány mindkét kitételnek megfelel,

ajka a kor divatjával ellentétben résnyire nyílt, mintha mondani akarna valamit, fején a turbán sem európai jellegzetesség.  Eleven karakter egy távoli, elképzelt világból. – Gyönyörű, ez egyértelmű – magyarázza Gordenker, – de a kompozíció is nagyon eltalált. A sötét háttérből ránk figyel, élettel teli, mint egy fénykép. És mindjárt mond valamit. Amerikától Japánon át Olaszországig mindenki szeretné hallani a mondandóját.

Tracy Chevalier szerint

az teszi ennyire vonzóvá, hogy megoldatlan.

A mesterművek ettől jók, hogy nem hagynak nyugodni. Ha rájönnénk, jöhetne a következő. Viszont amíg találgathatunk, vissza fogunk térni hozzá.

Ha valakinek van ötlete, ért az  időutazáshoz, vagy álmodott már hasonlót, kérjük ossza meg velünk kommentben!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top