+ Interjú

Budapest Pride: Interjú néhány civil szervezettel, akik támogatják a mozgalmat

Budapest Pride: Interjú néhány civil szervezettel, akik támogatják a mozgalmat

Civil szervezetek, jogvédők, érdekképviseleti csoportok mutatkoztak be a Budapest Pride előestéjén a Bálint házban. Olyan csoportok munkájával ismerkedhettünk meg, akik egész évben keményen dolgoznak azon, hogy az elfogadás, a szolidaritás természetes reakció legyen, ha a másságról van szó.

Civil szervezetek, jogvédők, érdekképviseleti csoportok mutatkoztak be a Budapest Pride előestéjén a Bálint házban. A Civil aktivitásra fel! címre keresztelt eseményen olyan csoportok munkájával ismerkedhettünk meg, akik egész évben keményen dolgoznak azon, hogy az elfogadás, a szolidaritás természetes reakció legyen, ha a másságról van szó.  A szervezetek standokat állítottak fel, lelkesen válaszoltak a tevékenységükre irányuló kérdésekre, szórólapokat, kiadványokat, kitűzőket osztogattak.

civil

 

Budapest Pride: Interjú néhány civil szervezettel, akik támogatják a mozgalmat

Fotó: Benedek Leila

Transvanilla – Transznemű egyesület 

„A transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek érdekeit képviseljük az élet minden területén. A weboldalunkon keresztül elérhető mindenféle tanácsadó, jogsegély szolgálat. Bárkinek bármilyen tanácsra, segítségre van szüksége, nyugodtan fordulhat hozzánk. Például ha erőszakos cselekedet ér valakit amiatt, mert nem elég férfias, vagy nem elég nőies a kinézetük. Ez gyakori probléma.

Kutatást is vezetünk, az egészségügyben történő diszkriminációról például, ami a transzneműekkel kapcsolatban sok esetben megfogalmazódik. De ugyanúgy részt veszünk nemzetközi szintű monitorozásban is. Természetesen igyekszünk mindenhol megjelenni, fesztiválokon, például a Szigeten. Vannak szabadidős rendezvényeink is, főleg nyáron, tehát közösségépítés is van. Célunk társadalmi változásokat elérni, hogy ezzel javítsunk a transz, dzsender non-konform és interszex emberek mindennapi életminőségén.”

Egy perc zaj, a csendben rejtőzködés helyett. A videót a Transvanilla Transznemű Egyesület készítette az 5. Európai Transznemű Tanácson Budapesten 2014 Május 3-án a Nemzetközi homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából.

NANE – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület 

„A nők elleni erőszak elleni nő szervezetről van szó. A nők elleni erőszakkal, mint párkapcsolati erőszakkal és a szexuális erőszakkal foglalkozunk, ezek a leggyakoribb megjelenési formák. Bármilyen furán hangzik is, egy nő inkább van veszélyben, otthon a családjában, mint egyedül egy sötét sikátorban.

Tevékenységünk legfőbb része a segélyvonal, ami 1994-től, megalakulásunktól működik. Bántalmazott nők és gyermekek segélyvonaláról van szó, amely egy ingyenes zöld számon érhető el. Segítő beszélgetéseket folytatunk az érintettekkel, családtagjaikkal. Magyarországon nincs más ilyen jellegű segélyvonal.

Önkéntesek munkájával jöhet ez létre. Állami támogatást nem kapunk a tevékenységünkhöz. Néha nagyon szélmalom harc a működésünk, de húsz éve sikerül megmaradnunk. Tartunk képzéseket is, részben akkreditált képzéseket is a szociális szféra munkásainak, az igazságszolgáltatási szféra munkásainak, rendőr képzéseket is tartunk, hogy jobban belelássanak a párkapcsolati erőszak természetrajzába. A nálunk hallott módszereket tudják hasznosítani.

A NANE-ba csak úgy lehet bekerülni önkéntesként, ha elvégzel egy képzést, tehát az önkénteseink igazán jó minőségű szakmai háttérrel rendelkeznek.

Iskolákba is járunk preventív előadásokat, interaktív foglalkozásokat tartunk, általános iskolákban, középiskolákban, de főiskolákban is voltunk már.

Kiadási tevékenységet is folytat az egyesület. Hiánypótló szakirodalmat teszünk elérhetővé magyar nyelven családon belüli erőszak témában, de saját kiadványaink is vannak.”

DSCF0376

Amnesty International Magyarország 

„Az Amnesty International egy nemzetközi szervezet, amely az emberi jogok elismertetéséért küzd. Olyan világot szeretnénk, ahol minden egyes emberre egyenlően vonatkoznak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában, és más nemzetközi emberi jogi megállapodásokban leírt jogok. Az AI független demokratikus szervezet, legalább 150 országban, több mint 3 millió ember mozgalma. Szervezetünk kormányoktól, politikai pártoktól, egyházaktól független, tőlük pénzt nem fogad el. Az AI kutatásokat végez, amely alapján ajánlásokat fogalmaz meg az emberi jogi sérelmek megszüntetésére, és azokat lobbizást és sajtómunkát is magában foglaló kampányok segítségével igyekszik érvényesíteni a hatóságoknál, kormányoknál és más döntéshozóknál.

Az Amnesty International Magyarország (AI Magyarország) a nemzetközi AI mozgalom része, munkája szorosan kapcsolódik a nemzetközi kampányokhoz. A magyar szervezet feladatának tekinti azt is, hogy egyes magyarországi emberi jogi problémákkal kapcsolatban szót emeljen és fellépjen. Az AI Magyarországon egyesületi formában működik. Társadalmi bázisát több száz tagja, támogatója, valamit aktivistái, és az általuk formált csoportok alkotják.

Az Amnesty International Magyarország elnöksége, munkatársai, aktivistái és támogatói is részt vesznek a szombati Budapest Pride felvonuláson, hogy támogassák a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösség tagjainak egyenjogúságért és a diszkrimináció ellen folytatott küzdelmét, valamint véleménynyilvánítási és gyülekezési jogának érvényesítését. A szervezet nagyon fontosnak tartja, hogy minél többen, az LMBTI közösség és szimpatizánsai, civilek, ismert emberek és cégek együtt ünnepeljék a sokszínűséget, és együtt követeljenek egyenlő jogokat mindenkinek.”

Budapest Pride: Interjú néhány civil szervezettel, akik támogatják a mozgalmat

Fotó: Benedek Leila

Szimpozion Egyesület 

„2002 óta létezünk. A meleg fiataloknak igyekszünk programokat szervezni, kulturális programokat elsősorban. Jelen vagyunk a Pride-on, társszervezők vagyunk a Labrisz Egyesület mellett a Melegség és megismerés nevű programban. Ez egy középiskolai program, ami arról szól, hogy a középiskolásoknak próbálunk információs órákat tartani arról, hogy mi maga a melegség, miről szól ez a közösség. Ebben az évben elég sok meghívásunk volt, csak meghívás után megyünk, nem kopogtatunk. Gyakorlatilag ez úgy néz ki, hogy egy fiú és egy lány a saját személyes történén keresztül mesélik el a diákoknak, milyen az élete egy melegnek. Kérdésekre válaszolva, szituációs gyakorlatokat tartva igyekszünk eloszlatni az előítéleteket.

A Meleg szemmel című videóblog sorozatunk is nagyon népszerű a YouTube-on. 127 epizód készült már.

A kéthetente megszervezett klub programokon néha ismert embereket hívunk meg, új filmekkel kapcsolatban alkotókkal beszélgetünk. Igényes programokat igyekszünk nyújtani, hogy ne csak a zajos szórakozóhelyeken vagy az interneten lehessen ismerkedni. Az a célunk, hogy legyen egy kulturális tér a melegek számára. Ez az egyik legfőbb cél, illetve az, hogy eloszlassunk kételyeket a melegséggel kapcsolatban.”

Labrisz – Leszbikus Egyesület 

„Tizenöt éve működünk. Tulajdonképpen a kezdetektől hasonló dolgokat csináluk. Közösséget igyekszünk építeni leszbikus, biszexuális, transznemű nők számára. Van egy beszélgetős estünk, film klubunk havonta egyszer, játék klubunk is van. Néhány éve rendezünk leszbikus fesztivált, LIFT néven.

Illetve a Szimpozionnal részt veszünk a Melegség és megismerés programban. Itt iskolákban beszélgetünk a melegségről. Könyveket is adunk ki. Ötöt adtunk ki eddig. Érdemes még megemlítenünk egy dokumentum filmet is. Eltitkolt évek a címe. Középkorú, idősebb leszbikus nőkkel készítettünk interjút, akik a Kádár-korszakban már felnőttként éltek. Mert ugye sokan azt gondolják, hogy leszbikusok, melegek a rendszerváltás előtt nem léteztek. A filmben 11 magyar nő beszél a leszbikusságról, arról, hogy hogyan fedezték fel identitásukat, hogyan próbálták ezt titokban tartani stb.

A leszbikus láthatóságát szeretnénk erősíteni, előítéleteket akarunk eloszlatni, közelíteni akarunk a többségi társadalom felé.”

A résztvevő szervezetek listája:

Amnesty International Magyarország, Az Élet Menete Alapítvány, Haver Alapítvány, Háttér Társaság, Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója, MigSzol Csoport, Miskolci Mások, NANE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület), Patent Jogvédő Egyesület, PeMeL, TASZ (Társaság a Szabadságjogokért), TranszPont

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top