+ Ajánló

Abszurd fesztiválok: a kecskétől a koporsóig

fesztivál

Általában a rokonok egymást között passzolgatják a fadobozba bepréselt ismerős delikvenst, de akinek nincs hozzátartozója, lehetősége van egy saját koporsóval masírozni.

  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál
  • fesztivál

Ágyékkötős japán férfiak egymásnak préselődve igyekeznek lelki megváltást nyerni. Máshol koporsókkal készülnek elő az esti bulira, de akad olyan is, ahol a kecske a legfőbb party-kellék. A nyár a fesztiválok nagy évszaka, legyen az kulturális rendezvény vagy sztároktól hemzsegő koncertsorozat. A világ tele van szokatlan, meghökkentő és időnként sokkoló fesztiválokkal, melyekből most hetet mutatunk be.

Las Bolas de Fuego – Egy fesztivál pirománoknak

1922-ben Salvadorban, Nejapa lakosságát evakuálni kellett a kitörni készülő vulkán miatt. A menekülő helyiek hatalmas tűzgolyókat láttak, amit saját szentjüknek, San Jeromino-nak tulajdonítottak, mondván ő így harcol a gonosz ellen. A minden évben megrendezett fesztivállal a helybeliek a tiszteletüket róják le a hős szent előtt, aki egykor megmentette a falu lakosságát a haláltól. Az itt lakók a hála meglehetősen furcsa módját választják: összegyűlnek és megpróbálják felgyújtani egymást. A falu két részre oszlik, majd mindenki meggyújtja a korábban egy hónapig kerozinban áztatott rongyait és támadásba lendül.

fesztiválok

Hol: Salvador, Nejapa
Mikor: augusztus 31.

Da Shuhua Festival of Lights – Azoknak, akik buknak a szokatlan látványra

Egyszer régen, egy kínai falu lakói annyira elszegényedtek, hogy nem engedhették meg maguknak a tradicionális tűzijáték rendezését, ami pedig kötelező eleme volt a szokásos Lantern Fesztiválnak. Mivel az ünnepség elhalasztásáról szó sem lehetett, a leleményes lakók alapos kutatások után rájöttek az alternatív megoldásra. Felfedezték, hogy a felhevített, olvadt vas a hideg falnak nekivágva, egész ütős kis látványt nyújt. A fesztivál során a helyiek a köz érdekében összegyűjtik öreg vastárgyaikat és órákig bámulják a Da Shuhua névre keresztelt show-t. A bámulatos pirotechnikai műsor a legegyszerűbb eljáráson alapszik: csak egy bátor embert kell keresni, aki gyapjú szettjében, lapátja segítségével, órákon át csapkodja a falhoz a tűzforró folyadékot.

Hol: Kína, Nuanquan Zhen

Las fiestas de San Vicente – A kecskék leggyűlöltebb fesztiválja

Minden év január negyedik vasárnapján, Manganeses de la Polvorosa lakói kegyetlen módját választják védőszentjük megünneplésének, a világ legszerencsétlenebb kecskéjének főszereplésével. Az állatot egy közös felvonulás után, a helyi templom harangtornyába cipelik fel, hogy aztán egy hanyag mozdulattal lelökjék onnan. A mélyben pár részeg bátor ember várja, hogy a nyomorult állat a közösen tartott törölközőbe csapódjon. Bár a történészek nem igazán tudják a szokás pontos eredetét, legendák szerencsére vannak. Sokan az egész sztorit egy 18. században élt pap nyakába varrják, aki a monda szerint azért tartott kecskét, hogy a rászorulóknak adhasson annak tejéből. Egy nap a jószág követte őt a templomba, egyenesen a harangtoronyig, ám amikor a kolomp megszólalt, a szerencsétlen kecske annyira megijedt, hogy inkább kiugrott a magasból. Hál’ istennek egy rakat, villámreflexű falubelinek pont arra volt dolga és gond nélkül elkapták a zuhanó káposztazabálót.

fesztiválok

🙁

Hol: Spanyolország, Manganeses de la Polvorosa
Mikor: január negyedik vasárnapján

Monkey Buffet Festival – All you can eat majmoknak

Thailand Lopburi tartományában boldog lehet az, aki majomnak született. Évente több, mint 600 példányt hívnak meg egy igazi dínomdánomra, ahol a szerencsés állatoknak friss gyümölcs és zöldség hegyek állnak a rendelkezésükre. A habzsi-dőzsi egyfajta hála és tiszteletadás az évente rengeteg turistát csalogató majmok felé, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a jóllakott majom állítólag szerencsét hoz a tivornyáért cserébe.

fesztiválok

Hol: Thaiföld
Mikor: november 25.

Hadaka Matsuri – Szégyenlősség, tömegiszony kizárva

A résztvevők a hagyományos japán ágyékkötőben, sárban és vízben lökdösődnek, mert a szóbeszéd szerint ez felér egy spirituális felüdüléssel. Japán számos részén, nyáron és télen egyaránt megrendezik az eseményt, hogy minél többen megtisztíthassák lelküket, ugyanis a pucér procedúra állítólag erre szolgál. A tradicionális szokáshoz mostanában egyre több turista csatlakozik, pusztán mulatságból, hiszen idegen, izzadt testekhez tapadni jó.

fesztiválok

Hol: Japán
Mikor: változó

Fiesta de Santa Marta de Ribarteme – A koporsós felvonulás

Egy fesztivál azoknak, akik már megtapasztalták a halál közeli élményeket. Az egyedülálló eseményt július 29-én tartják olyan személyeknek, akiknek az elmúlt 12 hónapban sikerült kicselezniük a halált. A túlélőket koporsókba helyezik és akárcsak egy koncerten, az emberek egymásnak adogatják a fölöttük fekvő családtagokat. Általában a rokonok egymást között passzolgatják a fadobozba bepréselt ismerős delikvenst, de akinek nincs hozzátartozója, lehetősége van egy saját koporsóval masírozni. Az esemény végén mindenki elmeséli saját halál közeli élményét, majd egy őrületes, táncos mulatsággal igyekeznek elfelejteni a rossz emlékeket, imponálva ezzel a feltámadás védőszentjének.

fesztiválok

Hol: Spanyolország, Nieves
Mikor: július 29.

Entroido – Káosz felsőfokon

Az Entroido egy népszerű spanyol fesztivál, ahol a tavasz beköszöntét ünneplik meglehetősen extrém módon, lehetőleg minél színesebb és kaotikusabb maskarákban. „Volt, aki úgy nézett ki, mintha a Burger King-es reklámfigura felöltözött volna egy transzszexuális pápának.” – hangzott el az egyik résztvevő szájából.
A banzáj változó ideig tart, de mindig hétvégi kezdéssel, amikor is a tömeg égő fáklyákkal rója a várost, miközben az otthoniak mocsokkal dobálják őket az ablakokból. Az esemény a nincs szabály elvén működik, így gyakran előfordul például, hogy a résztvevők ostorokkal kezdik el egymást ütlegelni, miközben malacfejeket falatoznak, de a hangyákkal való dobálózás is megszokottnak számít. A fesztivál végét a „szardínia temetése” jelzi, amikor is az ünneplők egy hatalmas, mesterséges szardíniát építenek, majd ennek örömére el is égetik az alkotást. Néhányan a gyász hevében talpig feketébe öltöznek, míg mások a fehér ruházat mellett döntenek, imitálva ezzel a hal szellemét.

fesztiválok

Hol: Spanyolország, Laza
Mikor: február/március

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top