+ Tudomány

A varázsgomba pszichedelikus hatása az áloméhoz hasonló

varázsgomba

Az is kiderült, miért érzik azt a pszichedelikus szereket szedők, hogy agyuk kitágul, élénk képzelőerővel és álomszerű állapottal párosul.

A londoni Imperial College és a német Goethe Egyetem kutatói tanulmányukban 15 önkéntes résztvevő agyának aktivitását figyelték meg funkcionális mágneses rezonancia készülékkel végzett (fMRI) vizsgálattal az előtt és az után, hogy a varázsgomba hatóanyagai között található hallucinogént, pszilocibint tartalmazó injekciót kaptak.

A szer hatása alatt a primitív agy területeinek tevékenysége, amely az érzelmekben és a memóriában játszik szerepet, sokkal összehangoltabbá válik, ami azt jelzi, hogy ezek a területek együtt működnek.

Az agytevékenység ezen mintája ahhoz hasonlít, amelyet akkor látni, amikor az emberek álmodnak.

Elkápráztatott, amikor láttam a hasonlóságot a pszichedelikus állapotban lévő agytevékenység mintája és az álomban lévő agytevékenység mintája között. A pszilocibint szedő emberek gyakran írják le úgy állapotukat, mintha egy álomszerű állapotban lennének és tanulmányunk eredménye először mutatta ki ezen állapot fizikai megjelenését az agyban.

– mondta Robin Carhart-Harris, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány társszerzője.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a magas szintű gondolkodásban – mint például az öntudatosságban – szerepet játszó agyterületek kevésbé voltak összhangban a pszilocibin hatása alatt.

Az agytevékenység mintájának elemzéséből az is kiderült, hogy több lehetséges minta van akkor, ha a résztvevők a pszilocibin hatása alatt voltak, mint akkor, ha nem szedték a szert. Ez lehet az egyik oka annak, miért érzik azt a pszichedelikus szereket szedők, hogy agyuk kitágul élénk képzelőerővel és álomszerű állapottal párosulva – írja a livescience.com.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top