+ Ajánló

Az angolok először nézhetik meg Londonban az amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot

függetlenségi

A nyilatkozat mellett ott lesz a Bill of Rights névre hallgató, a szövetségi állam hatalmát korlátozó tíz alkotmánymódosítás is.

Először állítják ki Nagy-Britanniában az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatát és a szövetségi állam hatalmát korlátozó tíz alkotmánymódosítást (Bill of Rights).

A történelmi dokumentumokat jövőre nézhetik meg az érdeklődők a brit nemzeti könyvtár, a londoni British Library „Magna Carta: Law, Liberty, Legacy” című tárlatán.

Az 1776. július 4-én elfogadott Függetlenségi Nyilatkozatot, amely kimondta a 13 észak-amerikai gyarmat Nagy-Britanniától való elszakadását és az Amerikai Egyesült Államok létrejöttét, a New York-i Közkönyvtártól kapja kölcsön a londoni intézmény.

Az 1789-ben lezárt Bill of Rights-t, az 1787-es alkotmányt kiegészítő tíz alkotmánymódosításnak az összességét, az amerikai Nemzeti Levéltár adta kölcsön. A londoni intézményben a dokumentum tizennégy eredeti másolatából biztosan fennmaradt tizenkét példány egyike várja az érdeklődőket – adta hírül a BBC News.

Claire Breay kurátor szerint a 2015 márciusa és szeptembere között nyitva tartó kiállítás egyedülálló lehetőséget nyújt a nagyközönség számára, hogy egyszerre nézze meg az amerikai történelem e két fontos dokumentumát és az 1215-ös Magna Charta két eredeti példányát.

A Magna Chartát Földnélküli János (1167-1216) angol király bocsátotta ki 1215-ben, hogy jogaik írásba foglalásával lecsillapítsa a súlyos adóterhek és a despotikus uralkodás miatt lázadozó angol nemeseket.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top