+ Zene

10 szám a sötétség basszusgitárosától – 15 éve halt meg Mark Sandman

A trió teljesen eltért a standard rockhangzástól: gitárosuk nem volt, Sandman kéthúros (!) torzított basszusgitáron játszik, kísérője csak egy dobos és egy gyakran két hangszert egyszerre fújó szaxofonos volt.

Pontosan 15 évvel ezelőtt egy olasz fesztiválon, koncert közben halt meg Mark Sandman amerikai zenész, a Morphine zenekar énekese-basszusgitárosa. Sandman a kilencvenes évek egyik legnagyobb alternatív hőse volt, rajongói (Josh Homme, Mike Watt) talán híresebbek, mint ő maga. Sandman tragikusan rövid pályafutására 10 dalban emlékezünk.

1. Treat Her Right – I Think She Likes Me (1986)

Mark Sandman és a dobos Billy Conway a Treat Her Right nevű blues zenekarban már a nyolcvanas években együtt zenéltek. A zenekar legismertebb száma a baljós hangulatú I Think She Likes Me, amelyik már megelőlegezi a Morphine depresszív és dekadens világát.

2. Morphine – You Speak My Language (1992)

A Morphine első lemeze (Good) 1992-ben jelent meg, ezen a Morphine hangzása már teljesen kialakult. A trió teljesen eltért a standard rockhangzástól: gitárosuk nem volt, Sandman kéthúros (!) torzított basszusgitáron játszik, kísérője pedig mindössze egy dobos és egy gyakran két hangszert egyszerre fújó szaxofonos, Dana Colley.

3. Morphine – Buena (1993)

A Morphine áttörését az 1993-as Cure For Pain lemez jelentette, amely túlzás nélkül nevezhető a zenekar csúcsteljesítményének: lehengerlő dalok, éteri szaxofon-játék és kiforrott hangzás. A Buena pedig a lemez tökéletes nyitánya – egyszerre melankolikus és elképesztően flegma.

4. Morphine – Cure For Pain (1993)

A lemez címadója a zenekar egyik legemblematikusabb dala, így nem csoda, hogy a 2011-es, Mark Sandman életéről szóló dokumentumfilmnek is ez lett a címe (Cure For Pain: The Mark Sandman Story).

5. Morphine – Super Sex (1995)

Két évvel későbbi lemezükön sok változás nem történt, talán csak kissé ridegebb lett a hangzás. A Morphine életműve a lemezek tekintetében egyenletes színvonalú: mindegyik lemeznek van egy sajátos hangulata, de mindegyiken remek dalok szerepelnek.

6. Morphine – Like Swimming (1997)

Mark Sandman utolsó lemeze, amelynek megjelenését még megélte, a Like Swimming volt, amely a korabeli rocksajtóban érthetetlenül gyenge kritikákat kapott. Tény, hogy a hangzáson nem sokat variáltak, de a Morphine-t a védjegyszerű hangzás miatt hallgatják a legtöbben. Meg persze a jó dalok miatt és erre itt igazán nem lehet panasz.

7. Morphine – Early To Bed (1997)

Az Early To Bed című dalhoz készült a Morphine legsikerültebb videoklipje, ahol a zenekar mutáns sziámi ikerként egy csapat kisgyereket rémít halálra.

8. Mark Sandman – Patience (2004)

Téved, aki azt gondolja, hogy Sandman csak búvalbélelt dalokat tudott írni. Utolsó éveiben készített felvételeket gazdagabb hangszereléssel és ekkor már olyan „optimista” dalokat is írt, amilyen a Patience. Kiadatlan dalai 2004-ben jelentek meg egy 2 albumos válogatáson Sandbox címmel.

9. Morphine – Rope On Fire (2000)

Mark Sandman halála után, 2000-ben jelent a zenekar utolsó lemeze (The Night), az egyik legizgalmasabb dal erről a Rope On Fire, amelyen a keleti népzenék hatása is érezhető.

10. Morphine – The Night (2000)

A The Night nagyon kevéssel Sandman halála előtt készült el, ezért posztumusz lemezük címadó dalát sokan Mark Sandman búcsújaként is értelmezik. Fullasztó hangulatával együtt is a Morphine egyik legszebb dala.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top