+ Zene

10 szám a sötétség basszusgitárosától – 15 éve halt meg Mark Sandman

A trió teljesen eltért a standard rockhangzástól: gitárosuk nem volt, Sandman kéthúros (!) torzított basszusgitáron játszik, kísérője csak egy dobos és egy gyakran két hangszert egyszerre fújó szaxofonos volt.

Keresés a weben

Pontosan 15 évvel ezelőtt egy olasz fesztiválon, koncert közben halt meg Mark Sandman amerikai zenész, a Morphine zenekar énekese-basszusgitárosa. Sandman a kilencvenes évek egyik legnagyobb alternatív hőse volt, rajongói (Josh Homme, Mike Watt) talán híresebbek, mint ő maga. Sandman tragikusan rövid pályafutására 10 dalban emlékezünk.

1. Treat Her Right – I Think She Likes Me (1986)

Mark Sandman és a dobos Billy Conway a Treat Her Right nevű blues zenekarban már a nyolcvanas években együtt zenéltek. A zenekar legismertebb száma a baljós hangulatú I Think She Likes Me, amelyik már megelőlegezi a Morphine depresszív és dekadens világát.

2. Morphine – You Speak My Language (1992)

A Morphine első lemeze (Good) 1992-ben jelent meg, ezen a Morphine hangzása már teljesen kialakult. A trió teljesen eltért a standard rockhangzástól: gitárosuk nem volt, Sandman kéthúros (!) torzított basszusgitáron játszik, kísérője pedig mindössze egy dobos és egy gyakran két hangszert egyszerre fújó szaxofonos, Dana Colley.

3. Morphine – Buena (1993)

A Morphine áttörését az 1993-as Cure For Pain lemez jelentette, amely túlzás nélkül nevezhető a zenekar csúcsteljesítményének: lehengerlő dalok, éteri szaxofon-játék és kiforrott hangzás. A Buena pedig a lemez tökéletes nyitánya – egyszerre melankolikus és elképesztően flegma.

4. Morphine – Cure For Pain (1993)

A lemez címadója a zenekar egyik legemblematikusabb dala, így nem csoda, hogy a 2011-es, Mark Sandman életéről szóló dokumentumfilmnek is ez lett a címe (Cure For Pain: The Mark Sandman Story).

5. Morphine – Super Sex (1995)

Két évvel későbbi lemezükön sok változás nem történt, talán csak kissé ridegebb lett a hangzás. A Morphine életműve a lemezek tekintetében egyenletes színvonalú: mindegyik lemeznek van egy sajátos hangulata, de mindegyiken remek dalok szerepelnek.

6. Morphine – Like Swimming (1997)

Mark Sandman utolsó lemeze, amelynek megjelenését még megélte, a Like Swimming volt, amely a korabeli rocksajtóban érthetetlenül gyenge kritikákat kapott. Tény, hogy a hangzáson nem sokat variáltak, de a Morphine-t a védjegyszerű hangzás miatt hallgatják a legtöbben. Meg persze a jó dalok miatt és erre itt igazán nem lehet panasz.

7. Morphine – Early To Bed (1997)

Az Early To Bed című dalhoz készült a Morphine legsikerültebb videoklipje, ahol a zenekar mutáns sziámi ikerként egy csapat kisgyereket rémít halálra.

8. Mark Sandman – Patience (2004)

Téved, aki azt gondolja, hogy Sandman csak búvalbélelt dalokat tudott írni. Utolsó éveiben készített felvételeket gazdagabb hangszereléssel és ekkor már olyan „optimista” dalokat is írt, amilyen a Patience. Kiadatlan dalai 2004-ben jelentek meg egy 2 albumos válogatáson Sandbox címmel.

9. Morphine – Rope On Fire (2000)

Mark Sandman halála után, 2000-ben jelent a zenekar utolsó lemeze (The Night), az egyik legizgalmasabb dal erről a Rope On Fire, amelyen a keleti népzenék hatása is érezhető.

10. Morphine – The Night (2000)

A The Night nagyon kevéssel Sandman halála előtt készült el, ezért posztumusz lemezük címadó dalát sokan Mark Sandman búcsújaként is értelmezik. Fullasztó hangulatával együtt is a Morphine egyik legszebb dala.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top