+ Gondolat

Mit melóztak, mielőtt híres írók lettek?

Mit melóztak, mielőtt híres írók lettek (Kafka, Fitzgerald, Palahniuk, Salinger)

Megmutatjuk milyen munkákat végzett Kafka, F. Scott Fitzgerald, Chuck Palahniuk vagy Salinger mielőtt bevésték volna nevüket az irodalomtörténetbe.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az íróasztal fölött görnyedve, cigarettázgatva teltek napjaik, de ez nem mindig volt így. Azok a szerzők, akikről már a gimiben is tanultunk, bizony bemocskolták a kezüket, robotoltak, túlóráztak. Megmutatjuk milyen munkákat végzett Kafka, F. Scott Fitzgerald, Chuck Palahniuk vagy Salinger mielőtt bevésték volna nevüket az irodalomtörténetbe.

Chuck Palahniuk

Mit melóztak, mielőtt híres írók lettek (Kafka, Fitzgerald, Palahniuk, Salinger)

Palahniuk a Harcosok Klubja, a Láthatatlan szörnyek, a Cigányút szerzője bár még élő szerző, Kafkához vagy Fitzgeraldhoz hasonlóan kultikus személy az irodalom történetében. Bár újságíróként diplomázott, és Portland-ben egy ideig a szakmájában dolgozott, hamar otthagyta az állást. A chuckpalahniuk.net szerint a diploma megszerzése utáni pár évben traktorok javításával foglalkozott. Később egy hospice alapítványnál dolgozott, ahol olyan embereket segített, akik halálos betegek voltak. Utolsó napjaikban Palahniuk kísérte, támogatta őket.

30 éves korára tért vissza az íráshoz. Bár a traktorjavító állás közben folyamatosan, minden szabad percében írt, akkor a kiadók számtalan alkalommal visszautasították. A Harcosok klubja megfilmesítése után azonban elindult Palahniuk írói karrierje és a többi már történelem.

Mit melóztak, mielőtt híres írók lettek (Kafka, Fitzgerald, Palahniuk, Salinger)

Palahniuk egy gyerekkori verse, Fotó: chuckpalahniuk.net

J.D. Salinger

salinger

A Zabhegyező a The Library of Congress szerint az a mű, amely a legnagyobb hatással volt Amerikára. Salinger írói karrierjét elsősorban a háború akadályozta.

A New York Times szerint a háború előtt Salinger apja cégénél dolgozott. Miután Salinger az egyetemen (New York University) nem volt túl sikeres, az édesapja külföldre küldte, először Lengyelországba, majd Ausztriába. Az Abebooks.com szerint Lengyelországban egy vágóhídon dolgozott, amit érthetően nem érzett túl közel magához, így visszautazott Amerikába. Mindezek közben is folyamatosan írt. Ezután 1941-től egy rövid ideig egy karib-tengeri hajón dolgozott.

A hajózás után behívták a második világháborúba, ahol szintén nem hagyta abba az írást. A Zabhegyező megjelenését kitörő kritikai elismerés fogadta, ám Salinger nem fürdött a megérdemelt sikerben. A megjelenés után elvonult a világtól, hiába akart mindenki többet tudni, a zseniről, aki tíz évig írta mesterművét.

Franz Kafka

Mit melóztak, mielőtt híres írók lettek (Kafka, Fitzgerald, Palahniuk, Salinger)

Kafka élete végén megkérte barátját, és irodalmi ügynökét Max Brodot, hogy semmisítse meg összes írását. Ugyanerre kérte szerelmét, Dora Dymant-ot is, aki elegett is tett Kafka kérésének, szerencsénkre Max Brod azonban nem.

Kafka tanulmányait a jogi karon végezte, az egs.edu szerint az egyetem elvégzése után hivatalnokként dolgozott egy ügyvédi irodában. Majd egy biztosításokkal foglalkozó céghez került, ahol több, mint hatvan órát dolgozott hetente és közben édesapja cégénél is besegített. Inspiráció tehát akadt bőven A per megírásához.

F. Scott Fitzgerald

Mit melóztak, mielőtt híres írók lettek (Kafka, Fitzgerald, Palahniuk, Salinger)Fitzgerald fő műve a A nagy Gatsby kötelező olvasmány Amerikában, mind a középiskolákban, mind a felsőoktatásban. A Biography.com szerint első jövedelemforrását egy hirdetővállalatnál szerezte, ahol reklám szövegeket, szlogeneket írt. A fizetése azonban nem volt elegendő, nem tudta eltartani menyasszonyát, Zelda Sayre-t, aki egy Alabama állambeli felsőbírósági bíró lánya volt. Az Encyclopedia Britannica szerint a fizetése mindössze 90$ volt. A szakítás utána Fitzgerald visszatért az íráshoz. Harmadszor újraírta A romantikus egoista című regényét. A Charles Scribner’s Sons kiadó ezt a változatot már elfogadta, 1920 tavaszán ki is adta a könyvet, Innen az édenen (This Side of Paradise) címmel.

A könyv sikert hozott Fitzgerald számára, csodák-csodájára Zelda Sayre is visszatalált hozzá, megújította az eljegyzést. A NYTimes.com szerint azonban ez a kiegyensúlyozott állapot nem tartott sokáig. A következő adat szerint Fitzgerald egy autószerelő műhelyben autók tetejét javította. Fitzgerald is tipikusan az az író, kinek szövegei halála után váltak halhatatlanná.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top