+ Film

Sepp Blatter 16 millió fontot költött arra, hogy filmsztár legyen – A FIFA-filmről

fifa

Épeszű filmproducer ekkora anyagi támogatás nélkül nem látott volna abban potenciált, hogy a FIFA diadaláról filmet forgasson, főleg mert diadalról nehezen beszélhetünk.

Májusban debütált Cannes-ban Frédéric Auburtin filmje, a United Passions (nálunk a kínkeresztségben A közös szenvedély címet kapta) és ugyan még csak Szerbiában vetítik, máris hatalmas vitákat generált. Pedig a szereposztásra nem lehet panasz: Tim Roth, Gérard Depardieu és Sam Neill látható a főbb szerepekben.

A legtöbb támadás magát a FIFA-t érte, amiért a film 19 millió fontos költségvetéséből 16 millió fontot a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség finanszírozott, ami önmagában is abszurd, főleg, hogy a film pozitív főszereplője maga az elnök, Sepp Blatter.

Sepp Blatter 16 éve vezeti a FIFA-t és 2015-ben ötödszörre is indul az elnökválasztáson. Az egykori svájci labdarúgó nem örvend mostanság túl nagy népszerűségnek: amikor éppen nem női focistákat, vagy Ronaldot sérti meg, akkor általában korrupciógyanús botrányai kapcsán kerül szóba. De elég csak arra gondolni, hogy amikor évekkel ezelőtt felmerült a videó-bíró ötlete, a legnagyobb ellenzője maga Blatter volt. Egészen két héttel ezelőttig, amikor már a fél világ a bírók hibáin röhögött a világbajnokságon, hirtelen ő is rájött, hogy érdemes volna fontolóra venni az ötletet.

Sepp Blatter, Gérard Depardieu és Frédéric Auburtin, a film rendezője, fifa

Sepp Blatter, Gérard Depardieu és Frédéric Auburtin, a film rendezője

Így épeszű filmproducer ekkora támogatás nélkül nyilván nem látott volna abban potenciált, hogy a FIFA diadaláról filmet forgasson, főleg mert diadalról nehezen beszélhetünk. A FIFA nem a Máltai Szeretetszolgálat, hanem a nemzetközi labdarúgást igazgató üzleti vállalkozás, amely amúgy is lassan kezd maffia-jelleget ölteni.

Az időzítés különösen szerencsétlen: pár hete ugyanis a Sunday Times nevű brit hetilap bizonyítékokat szerzett arról, hogy a 2022-es világbajnokság rendezési jogát úgy kapta meg Katar, hogy egymilliárd forint körüli összeggel kente meg a döntéshozókat. Nem mintha az elmúlt években nem lehetett volna hallani a FIFA körüli botrányokról.

A film cannes-i bemutatóján a főszereplők közül egyedül Depardieu jelent meg, Tim Roth pedig nyilatkozni sem hajlandó A közös szenvedélyről. Mindenesetre a filmen a kritikusok egy része már most kacarászik (az IMDb-n 1,9 pontnál jár a film); az előzetes pedig egyesek szerint olyan volt, mint egy paródia – nemsokára mi is meggyőződhetünk arról, mi az igazság.

https://www.youtube.com/watch?v=oDrKFSGX2zo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top