+ Képzőművészet

Magyarfenesen megnyitották Bartha Ernő szoborparkját

Bartha

Ha minden romániai régióban lenne egy olyan ember, mint Bartha Ernő, a művészet másképpen haladna – mondta a megnyitón Kelemen Hunor kult miniszter.

A Kolozs megyei Magyarfenesen (Vlaha), Bartha Ernő szobrászművész telkén vasárnap megnyitották az Archai szoborparkot.

Az egyhektáros szoborparkban többek között azok a szénából készült óriásplasztikák tekinthetők meg, amelyeket a 2012-es nyári olimpiai játékok idején London közterein láthatott a közönség. A művész kenyérből is elkészítette, és kisüttette az egyik általa megalkotott formát. A kenyérszobrokat a szoborpark egyik sátrában állították ki.

A szoborparkot Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter nyitotta meg. A tárcavezető a megnyitóra összegyűlt újságíróknak elmondta, értékes magánintézménnyel gazdagodott a Kolozsvár környéki vizuális művészet. A tárca egyelőre nem támogatta a kezdeményezést, de az alkotóra sem jellemző, hogy közpénzért kilincseljen, ha tenni akar.

Ha minden romániai régióban lenne egy olyan ember, mint Bartha Ernő, a művészet másképpen haladna. Nagy szükség van az ilyen helyekre.

Bartha Ernő elmondta, a környezettel összhangban levő organikus művészet híveként először maga számára alakította ki a magyarfenesi telkét, de rájött arra, hogy mások is igénylik az ehhez hasonló tereket, ezért szánta rá magát, hogy megossza azt. Az az elképzelésem, hogy ebbe a parkba nemcsak más művészeket, hanem – a filmművészettől a zenéig – más művészeti ágakat is beengedek.

Nem bánt, hogy az alkotásaim nem időt állók. Egy múlandó világ alkotásai, miért ne lehetnének ezek is múlandóak

– nyilatkozta Bartha Ernő. Hozzátette, az újra elkészített szénaszobrokat olyan anyagokkal itatta át, amelyek akár 25-30 évig is megőrzik azokat.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata, fotó: Gazda Árpád)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top